INFORÁDIÓ
2022. szeptember 27. kedd
Adalbert

ukrajna

oroszország

csőd

szankciók

hold alapkezelő

Businessman holding smartphone and showing holographic graphs and stock market statistics lost profits. Concept of growth planning and business strategy. Display of bad economy form digital screen.

Orosz gazdaság: recesszió jöhet, de messze az államcsőd

Infostart / InfoRádió - Varga Mónika

A Hold Alapkezelő részvényelemzője szerint a büntetőintézkedések nagy eséllyel recesszióba taszíthatják az orosz gazdaságot, ami szűkíti majd Vlagyimir Putyin mozgásterét.

Oroszország kifejezetten kedvező gazdasági helyzetben vágott neki a háborúnak, miután tavaly 4,7 százalékos volt az ország GDP-növekedése, amivel 1,6 százalékkal haladta meg a 2019-es, vagyis a pandémia előtti szintet. Ráadásul az IMF előrejelzése az idei évre további 3 százalékos növekedés prognosztizált. Ezen felül az Oroszország számára fontos export nyersanyagok ára szinte kivétel nélkül magas szinten mozgott, a kőolaj és földgáz, hanem például a nikkel, a réz vagy a palládium ára is – fejtette ki Maróti Ádám.

A Hold Alapkezelő részvényelemzője hozzátette: a kedvező dinamika mellett – már a háború előtt is – látszott, hogy Oroszország hosszú távú gazdasági növekedése 2 százalék környékre tehető, tehát lassulás volt várható, ami a szankciók nélkül is bekövetkezett volna.

A háború kezdetével az látható, hogy jelenleg ellentétes hatások érik az orosz gazdaságot

– mondta a szakértő. Egyrészről a fontos export nyersanyagok ára tovább emelkedett, ami többletbevételt generál az orosz cégeknek, így aztán az állam számára is. Ugyanakkor a mérleg másik oldalán a kezdeti jelentős tőkemenekítések miatt drasztikus rubelgyengülés következett be, amit a jegybanknak valamelyest sikerült ugyan stabilizálnia egy jelentős kamatemeléssel, de annak a megugró infláción keresztül később súlyos ára lehet az orosz gazdaságra nézve – magyarázta.

A drasztikus rubelgyengülés mellett

a nyugati szankciók leginkább középtávon fognak erősen hatni az orosz gazdaságra

– vélekedett a részvényelemző, megjegyezve: bármilyen további büntetőintézkedés, ami képes a nyersanyagexportnak a volumenét korlátozni, további problémákat fog jelenteni Oroszországnak, de ezt részben ellensúlyozhatják a magas nyersanyagárak.

Maróti Ádám jelezte, a számítások szerint bőven 10 százalék fölötti inflációt láthatunk majd, ami pedig egyértelműen abba az irányba fogja vezetni az orosz jegybankot, hogy fenntartsa a magas alapkamat-környezetet, mely hatására komoly mértékben elhalaszthatják a beruházásokat egyes belföldi szereplők.

„Nyilván egy háború mellett is nehéz tervezni, de egy magas kamatszint mellett kifejezetten problémás egy-egy beruházás megtérülése” – fogalmazott. De arról sem szabad megfeledkezni, hogy a nagyobb orosz vállalatok jelentős mértékben támaszkodnak a beruházásaik során külföldi eszközök importjára is, és ha ezek behozatalát korlátozzák, az tovább nehezíti egy-egy projekteknek az elindítását, miközben a gazdasági növekedés, illetve aktivitás szempontjából az egyik legfontosabb elem a beruházási dinamika. Ha ebben jelentős sérülés lesz látható a következő években, az

spirálszerűen húzhatja le az orosz gazdaságot

– emelte ki a Hold Alapkezelő munkatársa.

Ugyanakkor az orosz államadósság nagyságrendileg 20 százalékos GPD-arányos szinten van, ráadásul ennek a rendkívül alacsony szintnek a 80 százaléka rubelben van, így szinte

elhanyagolható esélye van annak, bekövetkezzen az orosz államcsőd

– mondta Máróti Ádám, aki szerint itt a kockázat tehát a középtávú lassulás, és az, hogy a szankciók további élesedése, illetve a bizonytalanság fennmaradása miatt akár 2 százalék alá eshet, de akár recesszióba is fordulhat az orosz gazdasági növekedés. A folyamatos lassulás a kormányzat népszerűségének a csökkenésével járhat belföldön, ami pedig értelemszerűen az orosz politikának szűkítheti a mozgásterét.

Nyitókép: A. Martin UW Photography/Getty Images

Kapcsolódó hang

Közép távon nyögheti igazán a szankciókat Oroszország, de lesz-e államcsőd?
 
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018