eur:
393.2
usd:
367.36
bux:
65939.26
2024. április 23. kedd Béla
Coconut palm trees under blue sky,Koh Samui,surat thani,Thailand
Nyitókép: Jackyenjoyphotography/Getty Images

A követhetetlen beutazási szabályok jelentenek újra esélyt az utazási irodáknak

Idén már meghaladja a járvány előtti szint felét az induló charterjáratok száma, de nagyon messze még az utolsó "békeév" teljesítménye. És mindehhez jön még az újonnan fellépett inflációs nyomás. Molnár Judit, a Magyar Utazási Irodák Szövetségének elnöke mondta el a részleteket az InfoRádióban.

Heti 40 tengerparti charterjárattal lehet tervezni idén nyárra - mondta érdeklődésünkre a Magyar Utazási Irodák Szövetségének elnöke, Molnár Judit, aláhúzva, hogy a változó Covid-szabályok miatt folyamodnak most sokan az utazási irodákhoz.

"Bizakodva tekint a szakma a nyári szezon elé, hiszen 2020-ban, a Covid-kitörést követően Magyarországról összesen heti 6 charterjárat indult el, mégpedig július és augusztus hónapokban, és valamennyi gép Görögországban landolt. Ez ráadásul nagyon rövid időszak. Ehhez képest az elmúlt évben már jobb számokat tudtunk elérni, nem csupán Görögországba, de Törökországba és Egyiptomba is indultak gépek, hetente 20-22, és hosszabb is volt már a szezon. Ehhez képest arra számítunk, hogy körülbelül heti 40 gép lesz. Ha ezt összevetjük a 2019-es adatokkal, amikor heti 75 gép indult, akkor még mindig jelentős elmaradás van, de nyilván nagyon örülünk a jelentős elmozdulásnak a 2020-as adatokhoz képest" - vázolta a képet Molnár Judit.

Szerencsének tartja a szerencsétlenségben azt is, hogy az utazási irodák által nyújtott utazásbiztonság újra fontos lett az embereknek.

"Aki utazott mostanában, biztos találkozott azzal, hogy az egyes országok beutazási szabályai követhetetlenek voltak, ezért aztán

az utasok feladták, hogy maguknak szervezzenek utat; ez fordította őket újra az irodák felé"

- mutatott rá.

A szektorra nehezedő inflációs nyomásról szólva azt mondta, a gyenge forint nyilván nem jó a külföldi utazások tekintetében, de van az éremnek egy másik oldala is.

"Az utazási irodák szeretnek óvatosan tervezni, de a túlzott óvatosságra sem törekedhetnek, mert ha túlságosan magas árfolyamon biztosítják be magukat, kiárazhatják magukat a piacról. Ezért aztán óvatos az árazás.

Az utazási irodák ezért jellemzően akkor emelnek árat, ha a forintárfolyam annyira gyengül, de ezt a döntést nem szívesen vállalják fel."

Az utazási dobogón nem nagyon van változás, Horvátország, Görögország és Törökország a legnépszerűbb, de Egyiptom, Tunézia és az örökzöld Olaszország és Spanyolország is jól ismert a magyar közönség előtt.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Kína javára végzett kémtevékenység gyanújával vettek őrizetbe egy embert a karlsruhei szövetségi főügyész utasítására. Az eset különbözik a korábbi háromtól, ezúttal ugyanis egy parlamenti párt európai parlamenti képviselőjének legközelebbi munkatársáról van szó. Kína berlini nagykövetsége visszautasította a vádakat.

A lengyel álláspont egyértelmű: Oroszországnak stratégiai vereséget kell szenvednie Ukrajnában - szakértők az Arénában

A lengyelországi önkormányzati választások után mindkét politikai oldal győztesnek vallhatja magát – derült ki az InfoRádió Aréna című műsorában, amelynek Mitrovits Miklós történész és Dobrowiecki Péter, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője, két Lengyelország-szakértő volt a vendége. A beszélgetésben szó esett Donald Tusk Európa-politikájáról és Jaroslaw Kaczynski utódlásának kérdéséről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×