INFORÁDIÓ
2022. május 20. péntek
Bernát, Felícia

élelmiszerár

stop

baromfi

baromfi termék tanács

csorbai attila

Hens, hens in the farm, hens in the henhouse, rooster, cook

Csorbai Attila: az a kérdés, lesz-e egyáltalán elegendő magyar baromfi

Infostart

A terméktanács szerint – az élelmiszerárstoptól függetlenül – csak a feldolgozói átadási árak emelése adhat lehetőséget a termelőknek juttatott felvásárlási árak emelésére, egyben költségnövekedéseik kompenzálására.

Egyre többen hagynak fel a baromfitermeléssel az ágazatban kialakult, tarthatatlan helyzet következményeként – nyilatkozta a Világgazdaságnak a Baromfi Termék Tanács elnök-igazgatója. A termelőknek arra van szükségük, hogy költségeik megtérüljenek az átvételi árakban, enélkül tovább csökken a termelés, aminek hatása már rövid távon is érzékelhető lesz a kereskedelemben – vélekedett Csorbai Attila.

Emlékezetes, a kormány a múlt héten – február 1-jei hatállyal, április 30-áig – az október 15-i szinten fagyasztotta be hét alapvető élelmiszer fogyasztói árát. Ez a baromfiágazatot a csirkemellen és a csirke far-háton keresztül érinti.

Ha a kereskedelem megpróbálja átterhelni az intézkedés negatív hatásait a komoly gondokkal küszködő baromfitermék-pályára, annak súlyos, nehezen visszafordítható következményei lesznek – tette hozzá a szakember. Szerinte

sokkal húsbavágóbb kérdés, hogy lesz-e egyáltalán elegendő baromfi a hazai piacon.

A kormányzati árstop a fogyasztói árak rögzítését jelenti, nem pedig az átadási árét. E két érték most közelíteni fog egymáshoz, azaz csökken a kereskedelmi árrés. Ahhoz viszont, hogy a termelés ne csökkenjen, annak érdekében is jelentősen meg kell emelni az átadói árakat, hogy a feldolgozók a baromfitermelőknek olyan felvásárlási árakat tudjanak fizetni, amelyek fedezik költségeiket. Az utóbbi hónapokban nőttek az átvételi árak, de messze nem olyan mértékben, mint amennyire a költségek elszabadultak – olvasható.

Az állomány csökkenése mellett megugrottak a brojlernevelés költségei is. Az elmúlt év első felében az égbe szöktek a termelési költségek kétharmadát kitevő takarmányárak, a nyár végétől, az ősztől pedig az energiaköltségek is jelentősen emelkedtek. „Mindez nagymértékben visszaveti a telepítési kedvet” – érzékeltette Csorba Attila, hogy mivel kell megküzdeniük a baromfitartóknak.

Egyelőre nehéz megbecsülni, eddig hányan hagytak fel a baromfitartással, de Csorbai Attila szerint minél később kapnak garanciákat az átvételi árak emelésére – ehhez az kell, hogy a vágó feldolgozóüzemek emelni tudják az átadói árakat –, annál többen döntenek úgy, hogy nem fogadnak naposcsibét.

Nyitókép: wikoski/Getty Images
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018