INFORÁDIÓ
2022. január 24. hétfő
Timót

élelmiszer

árstop

magyar közlöny

An elderly man puts a coin in an empty wallet. Poverty in retirement concept. Special toning

Újdonság is van az élelmiszerek árstopjáról szóló rendeletben - íme

Infostart

A péntek esti Magyar Közlönyben szerepelnek a pontos szabályok.

Megjelent a péntek esti Magyar Közlönyben az Orbán Viktor miniszterelnök által szerdán bejelentett és részletesebben (de nem véglegesen) a Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter által a csütörtöki Kormányinfón ismertetett élelmiszerárstop részletei.

Abban nincs változás, hogy február 1-jétől a tavaly október 15-i árakat kell alkalmazni a rendeletben szereplő termékcsoportok esetében. Az viszont újdonság, hogy ahol akciós ár volt érvényben, ott nem ahhoz kell visszatérni, hanem a legutolsó nem kedvezményes árat kell figyelembe venni. Szerepel egy olyan kitétel is a szabályozásban, hogy ha az október 15-i normál bruttó kiskereskedelmi ár "nem állapítható meg, akkor a Központi Statisztikai Hivatal honlapján 2021. október hónapra vonatkozóan közzétett átlagos fogyasztói árat kell alkalmazni, amennyiben rendelkezésre áll."

A kormányrendelet indoklásában az olvasható, hogy az intézkedés "a piaci rendellenességek káros hatásainak megelőzése érdekében" történik. A korábbi közlésekből ismert, hogy az inflációt kívánja mérsékelni az amúgy szokatlan lépéssel a kormányzat.

Három hónapra, 2022. február 1. és május 1. közöttre vezetik be a szabályt az alábbi termékcsoportokra (itt volt némi pontosítás, például véglegessé vált, hogy a darabolt, csontozott termékekre is vonatkoznak a szabályok):

  • kristálycukor (fehér cukor, barna és más cukrok nem),
  • búzafinomliszt (BL 55-ös őrlés),
  • finomított napraforgó étolaj,
  • házi sertés comb (ideértve a csontos, bőrös, filézett, darabolt, szeletelt vagy darált formában, akár előrecsomagolva, akár anélkül történő értékesítést is, frissen, hűtve, fagyasztva),
  • csirkemell, csirkefarhát – hát, egyben vagy külön far és szárnyvég (ideértve a csontos, bőrös, filézett, darabolt, szeletelt vagy darált formában, akár előrecsomagolva, akár anélkül történő értékesítést is, frissen, hűtve, fagyasztva),
  • ultra magas hőmérsékleten hőkezelt, 2,8% tömegszázalék zsírtartalmú tehéntej.

A trükközések elkerülése végett került be a kormányrendeletbe, hogy az érintett kereskedők kötelesek naponta legalább a hét adott napjára vonatkozó, 2021. évi átlagos napi mennyiséget árusítani, valamint hogy az új árakat jól láthatóan fel kell tüntetni, csomagküldő kereskedelem esetén a nyitólapon is közzé kell tenni.

És, ahogy Gulyás Gergely ígérte, visszatartó erejűnek szánják a szabályozást a bírságok mértéke szerint is. A hatóság ugyanis a kötelezettségek megsértése esetén 50 000 forinttól 3 000 000 forintig terjedő bírságot szabhat ki, ismételt jogsértés esetén pedig elrendelheti a kereskedő tevékenységének leállítását egy naptól legfeljebb fél évig terjedő időszakra.

Nyitókép: Stas_V/Getty Images
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018