eur:
392.81
usd:
365.44
bux:
66607.35
2024. április 26. péntek Ervin
Oil and Gas Industry Worker. Engineer working on pipeline equipment for oil and gas company.
Nyitókép: Zoran Orcik/Getty Images

Leállt az orosz gázszállítás egy fontos vezetéken, megint kilőtt a gáz ára

Már pénteken is hatalmasat ugrottak a gázárak az európai tőzsdéken, de ez hétfőn folytatódott.

Az újabb gázáremelés három okra vezethető vissza – derül ki a Portfolio elemzéséből.

Egyrészt minimálisra esett az egyik legfőbb európai gázszállítási útvonalon, a Jamál Európán az orosz gázszállítás, a lengyel–német határon lévő mallnowi mérési pontján hétfőre minimálisra esett a gázszállítás volumene: mindössze 366 ezer kWh-ra zuhant, miközben az elmúlt hetekben jellemzően 9-12 millió kWh-ra között szokott mozogni. Ráadásul a Gazprom a napi aukciók keretében küldi a gázt, és hétfőn bejelentette, nem tervez azonnali piaci gázeladásokat erre a hétre, így akár egy hétig is rendkívül alacsony maradhat a Jamálon az orosz gázszállítás.

A másik ok, hogy az amerikai szenátus januárban szavaz az Északi Áramlat 2 elleni amerikai szankciókról, ez pedig még inkább kérdésessé teszi, hogy egyáltalán mikor és milyen volumenben tud majd gázt küldeni Oroszország ezen az új vezetékpáron Németországba.

Harmadrészt a friss időjárási előrejelzések szerint komolyabb lehűlés jöhet Európa és Oroszország jelentős részén a napokban, ami így kérdésessé teszi, hogy mennyi gázt tud küldeni rövid távon az orosz fél.

Címlapról ajánljuk
Dönerdiplomácia Törökországban: ezt sütötte ki a német elnök

Dönerdiplomácia Törökországban: ezt sütötte ki a német elnök

Tíz év óta először látogatott német államfő Törökországba, miután az elmúlt években a két ország közötti kapcsolatok meglehetősen hűvössé váltak. A látogatás sikere érdekében azonban Frank-Walter Steinmeier még a törökök nemzeti ételét, a Németországban is kedvelt kebabot is bevetette.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

A Politico értesülései szerint az Egyesült Államok pénteken egy 6 milliárd dolláros fegyvercsomagot jelenthet be Ukrajnának a nemrég elfogadott 60,8 milliárd dolláros keretből. A csomag tartalmaz majd Patriot légvédelmi rakétákat, tüzérségi lőszert, drónokat, drón elleni fegyvereket, illetve levegő-levegő rakétákat vadászgépekhez. Az AP két amerikai forrásra hivatkozva arról ír, hogy az ukránok hátrébb vonták a frontvonalról az amerikai Abrams tankokat, mivel az orosz drónok könnyen észreveszik és megtámadják őket.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 10:54
×
×
×
×