eur:
394.05
usd:
365.64
bux:
65384.6
2024. március 29. péntek Auguszta
Nyitókép: bud.hu

Palkovics László: készek vagyunk visszavásárolni a ferihegyi repülőteret

Tárgyalásos megoldásra törekednek, de a koncessziós szerződésben vállaltakat mindenkinek be kell tartania – mondta egy lapinterjúban az innovációs és technológiai miniszter.

Még 2005-ben a Gyurcsány-kormány adta 75 évre koncesszióba a budapesti repülőteret működtető társaságot. Most nemcsak tulajdonrészt kíván a kormány szerezni, hanem azt akarja, hogy ismét többségében magyar tulajdonosa legyen a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérnek – mondta a vasarnap.hu-nak Palkovics László.

Az innovációs és technológiai miniszter szerint az akkori kormányzat nem gondolta át azt, hogy Magyarországon a turizmusnak milyen kiemelkedő szerepe lehet a következő évtizedekben, ráadásul szerinte a mostani tulajdonosi kör a repülőtérben csak egy dolgot lát: befektetést. Emiatt voltak egészen a legutóbbi évekig áldatlan állapotok a repülőtéren, miközben Bécs, Pozsony, Prága, Varsó, Bukarest nemzetközi repülőterei fejlődtek és komoly sikereket értek el.

"A legjobb az lenne, ha az állam nemcsak szabályozóként, a fejlesztési források gazdájaként, stratégiaalkotóként, hanem tulajdonosként dolgozhatna a szolgáltatási színvonal emelésén. Ennek érdekében mi tennénk egy méltányos ajánlatot a reptér megvásárlására. Ha ez ebben a formában nem lehetséges, akkor a Magyar Állam többségi tulajdonát szeretnénk valamilyen módon visszaállítani" – mondta Palkovics László. Hozzátette, tárgyalásos megoldásra törekednek, de a koncessziós szerződésben vállaltakat mindenkinek be kell tartania. "Ha nem tudja vagy nem akarja betartani, akkor viszont változtatni kell. Mi készek vagyunk a helyzet rendezésére" – jelentette ki a tárcavezető.

Arról is beszélt, hogy a Budapest Airport a mostani tulajdonosnak befektetés, és a világjárvány miatt ez jelenleg ráfizetéses. "Ha a korábban magas utasforgalom visszarendeződése több időt igényel, a profitvezérelt tulajdonosnak érdemes lehet inkább mással foglalkoznia. Számukra ez egy üzleti döntés, számunkra viszont fontos gazdaság- és közlekedésfejlesztési, sőt nemzetstratégiai kérdés" – közölte Palkovics László.

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A kormány veszélyhelyzeti intézkedései vannak Brüsszel asztalán

A kormány veszélyhelyzeti intézkedései vannak Brüsszel asztalán

Az Európai Bizottság két ügyben is kötelezettségszegési eljárást indított Magyarország ellen a közbeszerzésre vonatkozó uniós jogszabályok megsértésére hivatkozva még tavaly év végén, amelyek heteken belül új szintre léphetnek. A Portfolio uniós döntéshozóktól úgy értesült, hogy több esetben látnak még kételyeket a magyar közbeszerzési rendszert illetően, így valószínűleg további egyeztetésekre lesz szükség, ezek után májusban felszólítást küldhetnek, hogy ne citálják Magyarországot az Európai Unió Bírósága elé.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×