eur:
394.48
usd:
369.79
bux:
65230.38
2024. április 19. péntek Emma
Nyitókép: Pixabay

Nagy összeolvadás a médiapiacon

Önálló globális szórakoztatóipari és médiavállalatban egyesül a WarnerMedia és a Discovery Inc., az új vállalat nevét csak a jövő héten hozzák nyilvánosságra.

A WarnerMedia a világ egyik legnagyobb médiavállalata, az AT&T amerikai telekommunikációs vállalat tulajdonában álló szórakoztatóipari- és médiakonglomerátum. A Silver Spring-i székhelyű Discovery világszerte vezető a valóságon alapuló szórakoztatásban, minőségi tartalmakkal elégíti ki a kíváncsiságot, szórakoztatja, tájékoztatja közönségét minden képernyőn és platformon.

A két vállalat közölte, hogy David Zaslav, a Discovery vezérigazgatója fogja vezetni az új céget, amely Hollywood egyik legerősebb stúdióját is magába foglalja, beleértve a Harry Potter- és Batman-franchise-okat, a CNN hírtévét, sportműsorokat, valamint a Discovery otthon és az életmód témáját feldolgozó, főző-, utazási, természeti és tudományos műsorait.

  • Az új vállalat 71 százaléka az AT&T részvényeseinek,
  • 29 százaléka pedig a Discovery befektetőinek tulajdonában lesz.

Együttesen mintegy 20 milliárd dollárt fordít tartalomgyártásra, többet annál a 17 milliárd dollárnál, amelyet a Netflix, a világ vezető streamingszolgáltatója költött idén erre a célra.

Az előrejelzések szerint az új vállalat jövőre mintegy 52 milliárd dollár bevételt ér el. A kamatfizetés, adózás és amortizáció előtti korrigált nyeresége mintegy 14 milliárd dollárt tehet ki, a szinergiáknak köszönhetően pedig 3 milliárd dollárt tud megtakarítani a költségekből.

Az ügyletet várhatóan 2022 közepén zárják le, ez függ a Discovery részvényeseinek jóváhagyásától és a hatósági engedélyek megszerzésétől.

Az egyesülés hírére a Discovery részvényei New Yorkban a tőzsdenyitás előtti kereskedésben 16 százalékkal, az AT&T részvényei pedig 4 százalékkal emelkedtek. Nyitás után két órával az AT&T 1,74 százalékos pluszban, 32,80 dolláron, a Discovery viszont 1,80 százalékos mínuszban 35,01 dolláron forgott.

Az AT&T által 2018-ban felvásárolt WarnerMedia - akkori nevén Time Warner - filmeket gyárt, tv-csatornákat, kiadókat üzemeltet, internetes és telekommunikációs szolgáltatásokat nyújt. Leányvállalatai közé tartozik például az HBO, a New Line Cinema, a Time Inc., a Warner Bros. Entertainment, a CNN, a Cartoon Network, a Turner Broadcasting System és a DC Comics.

A Discovery 220 országban és területen, közel 50 nyelven szolgálja ki nézőit, az általa működtetett csatornák közé tartozik például a Discovery Channel, a HGTV, a Food Network, a TLC, a Travel Channel, az Animal Planet, Európában pedig az Eurosport is.

Az AT&T közölte, hogy a médiavagyonának adómentes leválasztásából keletkező 43 milliárd dolláros bevételt több mint 160 milliárd dolláros adósságállományának törlesztésére fogja fordítani.

Elemzők szerint az új vállalat létrehozás annak felismerését tükrözi, hogy a tévénézők a streamingszolgáltatás irányába fordultak el. A vezető pozíció megőrzéséhez és ahhoz, hogy fel tudják venni a versenyt az olyan riválisokkal, mint a Netflix és a Walt Disney, nagyobb méretre, a tőkéhez való hozzáférésre és kiváló minőségű tartalmak széles skálájára van szükség.

Címlapról ajánljuk
Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Hírügynökségi jelentések szerint az izraeli hadsereg csapást mért több célpontra Iránban, de ezt Izraelben hivatalosan nem erősítették meg. Irán azt közölte, hogy a légvédelme működésbe lépett, és az okozott robbanásokat a közép-iráni Iszfahán körzetében. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint ez izraeli jelzés, figyelmeztetés volt Iránnak a hétvégi zsidó állam elleni támadása után.

Vitézy Dávid: Gyurcsányozás és Budapest-ellenes minisztérium helyett a város legyen a középpontban!

101 pontban hirdette meg főpolgármesteri választási programját. Sokkal több van szerinte Budapestben, ráadásul a külső kerületeket is magára hagyta a várospolitika, pedig ott lakik a budapestiek háromnegyede - mondta programadó-kampánynyitó rendezvényén Vitézy Dávid, az LMP által támogatott főpolgármester-jelölt.
VIDEÓ
Magyar óvodában építettek be egy nemzetközi innovációt

Magyar óvodában építettek be egy nemzetközi innovációt

A XVIII. kerületi Zöld Liget Tagóvoda teljes homlokzata és gépészete megújult, évtizedekre előre biztosítva az épület energiahatékony működését. Bár a klímaváltozás elleni küzdelemben az épületek felújítása az egyik legjelentősebb hatásokkal kecsegtető terület, itthon még viszonylag kevés kutatás-fejlesztés zajlik a témában. Az EU-s Horizon2020 keretprogram lehetőséget ad arra, hogy tagállamok kutatás-fejlesztő partnerei összefogjanak és úttörő megoldásokat fejlesszenek. Ez volt a célja a StepUP kutatás-fejlesztési projektnek is, ami innovatív megoldásokkal ösztönzi az energetikai mélyfelújítást, és ezáltal minél több épület karbonsemlegessé válását - szerepel az ABUD Mérnökiroda közleményében.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×