eur:
392.17
usd:
366.44
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin
Nyitókép: Pixabay

Jó hírt kaptak a magyar női nyugdíjasok

Minden OECD-s tagországra igaz, hogy a férfiak nyugdíja meghaladja a nőkét, átlagosan a nők 26 százalékkal kevesebb nyugdíjból élnek. Magyarország kifejezetten jó helyen szerepel a nyugdíjkülönbségek tekintetében.

Az OECD friss elemzése szerint a 65 év feletti nők átlagban 26 százalékkal kisebb bevételre számíthatnak a nyugdíjrendszertől, mint a férfiak – írja a Portfolio.

Az okok között szerepel, hogy a nők kevesebb ideig tudnak félretenni különféle nyugdíj-előtakarékossági termékekben, emiatt pedig kevesebb megtakarítást halmoznak fel, elsősorban 25-44 év között. Ez az elemzés szerint összefügg a szülés miatt a karrierben bekövetkező töréssel. Kitér azonban az írás arra is, hogy a munkaerőpiacon túl a viselkedési, kulturális és társadalmi interakciók is befolyásolják a nők és férfiak döntését, amely végül a nyugdíjcélú megtakarításokban különbséghez vezet a két nem között. A nők gyakran kockázatkerülőbbek, és jellemzően kevesebbet tesznek félre nyugdíjra, mint a férfiak.

A nők világszerte kevesebb nyugdíjat kapnak, mint a férfiak. Észtországban a legalacsonyabb ez a különbség, a férfiak átlagos nyugdíjbevételének 3 százalékával marad el a nők nyugdíja, míg Japánban a legmagasabb ez a különbség 47 százalékkal.

Ilyen szempontból Magyarország a hatodik legjobban teljesítő ország a listában, az adatok szerint

nálunk a nők átlagban mintegy 15 százalékkal kapnak csak kevesebb nyugdíjat, mint a férfiak.

Ennél kisebb különbséget csak az észtek, a szlovákok, a dánok, a csehek és az izlandiak tudnak felmutatni. A legnagyobb nyugdíjkülönbséget felmutató országok között van ugyanakkor Ausztria, ahol a nők több mint 40 százalékkal kevesebb nyugdíjhoz jutnak, mint az osztrák férfiak.

A nyugdíjak közötti különbségek csökkentek az utóbbi évtizedekben, a 2000-es évek eleje óta Magyarországon nagyjából 7,5 százalékponttal). A 2000-es évek elején a 15-64 év közötti nők 48 százaléka dolgozott az OECD országok átlagában, miközben ez az arány a férfiak körében 69 százalék volt. Ez a foglalkoztatásbeli különbség az elmúlt évtizedek alatt csökkent, 2018-ban a dolgozó nők aránya azonban még mindig elmaradt a férfiakétól (50 vs 66 százalék). A teljes munkaidősök körében a nők 18 százalékkal kevesebbet kerestek 2000-ben, mint a férfiak, ez a különbség 2018-ra 13 százalékra mérséklődött átlagban.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Pattannak az amerikai tőzsdék a gyorsjelentések hátán

Pattannak az amerikai tőzsdék a gyorsjelentések hátán

Gazdasági, a piaci folyamatokat esetlegesen befolyásoló adatok tekintetében ma érkezett itthon a MNB tavalyi utolsó negyedéves lakásárindexe, de az S&P Global Ratings hitelminősítői felülvizsgálata is kiemelkedő fontosságú esemény. Vállalati fronton ma is az amerikai gyorsjelentések vannak a fókuszban, a héten a technológia szektor nagyágyúi közül többen jelentettek. A magyar piacon az OTP-re figyeltek elsősorban a befektetők, ma tartotta közgyűlését a nagybank, ahol beszédet mondott Csányi Sándor, a bankcsoport elnök-vezérigazgatója. A részvénypiaci folyamatokkal kiemelten foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×