INFORÁDIÓ
2021. szeptember 25. szombat
Eufrozina, Kende

nyugdíj

oecd

felmérés

Jó hírt kaptak a magyar női nyugdíjasok

Jó hírt kaptak a magyar női nyugdíjasok

Infostart

Minden OECD-s tagországra igaz, hogy a férfiak nyugdíja meghaladja a nőkét, átlagosan a nők 26 százalékkal kevesebb nyugdíjból élnek. Magyarország kifejezetten jó helyen szerepel a nyugdíjkülönbségek tekintetében.

Az OECD friss elemzése szerint a 65 év feletti nők átlagban 26 százalékkal kisebb bevételre számíthatnak a nyugdíjrendszertől, mint a férfiak – írja a Portfolio.

Az okok között szerepel, hogy a nők kevesebb ideig tudnak félretenni különféle nyugdíj-előtakarékossági termékekben, emiatt pedig kevesebb megtakarítást halmoznak fel, elsősorban 25-44 év között. Ez az elemzés szerint összefügg a szülés miatt a karrierben bekövetkező töréssel. Kitér azonban az írás arra is, hogy a munkaerőpiacon túl a viselkedési, kulturális és társadalmi interakciók is befolyásolják a nők és férfiak döntését, amely végül a nyugdíjcélú megtakarításokban különbséghez vezet a két nem között. A nők gyakran kockázatkerülőbbek, és jellemzően kevesebbet tesznek félre nyugdíjra, mint a férfiak.

A nők világszerte kevesebb nyugdíjat kapnak, mint a férfiak. Észtországban a legalacsonyabb ez a különbség, a férfiak átlagos nyugdíjbevételének 3 százalékával marad el a nők nyugdíja, míg Japánban a legmagasabb ez a különbség 47 százalékkal.

Ilyen szempontból Magyarország a hatodik legjobban teljesítő ország a listában, az adatok szerint

nálunk a nők átlagban mintegy 15 százalékkal kapnak csak kevesebb nyugdíjat, mint a férfiak.

Ennél kisebb különbséget csak az észtek, a szlovákok, a dánok, a csehek és az izlandiak tudnak felmutatni. A legnagyobb nyugdíjkülönbséget felmutató országok között van ugyanakkor Ausztria, ahol a nők több mint 40 százalékkal kevesebb nyugdíjhoz jutnak, mint az osztrák férfiak.

A nyugdíjak közötti különbségek csökkentek az utóbbi évtizedekben, a 2000-es évek eleje óta Magyarországon nagyjából 7,5 százalékponttal). A 2000-es évek elején a 15-64 év közötti nők 48 százaléka dolgozott az OECD országok átlagában, miközben ez az arány a férfiak körében 69 százalék volt. Ez a foglalkoztatásbeli különbség az elmúlt évtizedek alatt csökkent, 2018-ban a dolgozó nők aránya azonban még mindig elmaradt a férfiakétól (50 vs 66 százalék). A teljes munkaidősök körében a nők 18 százalékkal kevesebbet kerestek 2000-ben, mint a férfiak, ez a különbség 2018-ra 13 százalékra mérséklődött átlagban.

Nyitókép: Pixabay
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018