eur:
392.86
usd:
366.22
bux:
66858.01
2024. április 25. csütörtök Márk
Nyitókép: Unsplash.com

Hazatérőben vannak a külföldön élő magyarok

2019-ben pozitívba fordult a magyar állampolgárok vándorlási egyenlege, ami azt jelenti, hogy hazánk EU-csatlakozása óta először több kivándorolt magyar tért haza külföldről, mint ahányan távoztak, a hazatérésnek pedig hatalmas lendületet adott a pandémiás helyzet is tavaly. A tapasztalatok azt mutatták, hogy a munkavállalók a külföldi bérek 70 százalékáért már az itthoni munkát választják.

A KÉSZ Csoport marketing- és vállalati kommunikációs igazgatója a Növekedés.hu-nak adott interjújában kiemelte, az építőipari vállalatnál elkötelezettek a magyar munkaerő és szakértelem itthon tartásában, ugyanakkor hisznek abban, hogy a gazdaság fenntartható újraindításban fontos szerepe lehet a külföldön is tapasztalt szakemberrétegnek.

Metykó Tibor arra is kitért, hogy a külföldről hazaérkezett magyar szakemberek itthon tartása érdekében egy #maradjitthon kampányt is indítottak, amely a jelek szerint beváltotta a hozzá fűzött reményeket. Az igazgató szerint a számos jelentkező – a kampány első pár hetében közel ezren regisztráltak – felismerte ugyanis, hogy

külföldön sincs kolbászból a kerítés, ráadásul nemzetközi viszonylatban is versenyképes fizetést és biztonságos munkakörülményeket kínáltak nekik.

A szakember tájékoztatása szerint csak az építőipari ágazatban dolgozók közül ötezren tértek haza a járvány miatt, és a náluk regisztráltak 20 százalékát biztosan sikerülhet itthon tartani a pandémia után is. A KÉSZ Csoport adatai szerint a becsült összes most hazajött iparági munkavállaló több mint 90 százaléka fizikai munkaerő.

Az iparági adatok azt mutatják, hogy nagyjából harmincezer építőipari szakmunkás és mérnök távozott az országból 2008-óta, döntő többségük Nyugat-Európában talált munkát.

Most, a járvány miatt 15-20 százalékuk tért haza.

Arról még nincsenek pontos adatok, hogy a tartósan külföldre költözöttekre hogyan hatott a járvány, azt viszont már összegyűjtötte a Központi Statisztikai Hivatal, hogyan reagáltak az átmenetileg, csak rövid ideje külföldön dolgozók, illetve a határ mentén élő ingázók a lezárásokra – jegyzi meg a lap. Ennek alapján 2020. novembertől 2021. januárjáig terjedő időszakban a hazai elsődleges munkaerőpiacon dolgozók száma huszonegyezer fővel nőtt, miközben a közfoglalkoztatottaké tízezer fővel, a magyarországi háztartások külföldön dolgozó tagjaié pedig harminchatezer fővel csökkent.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor: idén lezárhatjuk a nyugati civilizáció egy dicstelen korszakát

Megkezdődött a Millenárison a Konzervatív Politikai Akció Konferenciája (CPAC Hungary), a kétnapos rendezvény megnyitóján a miniszterelnök is beszédet mondott. Úgy látja, a progresszív liberális szellem rosszabbá tette a világot, háborúkat szított, el akarta pusztítani a nemzeteket. Szerinte e szellem hívei ugyanúgy építik ki a hatalmukat, mint annak idején a kommunisták, a folyamatot öt pontba szedte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 25. 07:57
×
×
×
×