INFORÁDIÓ
2021. július 24. szombat
Kincső, Kinga

vendéglátás

szálloda

koronavírus

flesch tamás

kovács lászló

Vendégek elvitelre szánt ételre várakoznak a nagykanizsai Bankpalota étterem előtt 2020. november 11-én. A kormány koronavírus-járvány elleni védekezésének részeként az éttermek november 11-től nem fogadhatnak vendéget. Az étteremben csak az étel elvitele céljából tartózkodhat vendég.

Nem a "felelőtlen korai nyitásban" gondolkodnak a vendéglátói szervezetek

Infostart / InfoRádió - Varga Mónika

Mind a szállodások, mind az éttermesek a járványügyi szakemberekre bízzák a nyitás kérdését, de hogy addig mi legyen, abban körvonalazódik a közös álláspont: 75 százalékos bértámogatás, rezsi- és bérletidíj-kedvezmény.

Az előre utalt bértámogatás sem elegendő ahhoz, hogy a nyitásig túléljék a hotelek, vendéglők – mondta az InfoRádiónak a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének elnöke. Flesch Tamás szerint legalább 75 százalékos bértámogatásra, a korábbi bevétel alapján megítélt hozzájárulásra vagy rezsitámogatásra lenne szükség.

"A bértámogatási rendszer nem új,

ugyanaz történik, ami eddig, csak adminisztratív a változás, nem összegszerű,

ugyanakkor azért fontos segítség" – tette egyértelművé Flesch Tamás.

Korábban volt a szállodáknak a foglalások után járó 80 százalékos térítés, most viszont mivel nem volt foglalás, ez a pénz sincs.

"Ez a típusú támogatás egy hónapra vonatkozott, novemberben. Utána nem is lett volna értelme, mert nem voltak előfoglalások."

Flesch Tamás arról is beszámolt, hogy a szakmai érdekképviseletek közös javaslaton dolgoznak, ezzel mennének a kormány elé. Egységesség azonban nincs a szakmában például a nyitás kérdésében, de ezt nem is tisztük eldönteni, erre ott vannak a járványügy szakemberei, az ő tanácsaik alapján a kormány tud dönteni.

"Azt gondoljuk, a bértámogatást kell megnövelni a nyitásig, illetve a nyitás után 2 hónapig is kapni kell bértámogatást, hiszen a nyitás is rengeteg pénzbe kerül."

Az InfoRádióban korábban a bértámogatás 75 százalékra emelése mellett szállt síkra Gerendai Károly étteremtulajdonos-fesztiválszervező is.

A vendéglátói és turisztikai bértámogatás új, "előre utalós" rendszeréről Kovács László, a Magyar Vendéglátók Ipartestületének elnöke is elmondta a véleményét az InfoRádióban, szerinte is nagy segítség ez, de szerinte sem elég.

"Sokan nem kapták meg a novemberben odaítélt támogatást januárig sem, ezt, az adminisztráció nehézségeit küszöböli ki a mostani változás. De sajnos ez úgy tűnik, most már nem elégséges."

Az elmúlt csaknem egy évben közel 6 hónapot a szektor nem tudott dolgozni, a vendéglátósok vékony szalmaszála

az étel-házhozszállítás volt, de ez csak 10-15 százaléknyi bevétel

az eredetihez képest. Ám az emberek bérét, mint Kovács László rámutatott, "a nullából, a semmiből is" fizetni kellett a vállalkozónak, akinek egyéb költségei is voltak.

Azt tartaná méltányosnak, ha az éttermek bérleti díjának egy részét vagy az egészet átvállalná az állam, hiszen

0 forint volt a bevétel, egy államilag elrendelt zárlat hatására.

"Rezsi akkor is van, ha semmit sem csinálunk, tehát erre is szeretnénk segítséget kapni" – sorolta.

Arra a felvetésre, hogy megengedhető lehetne-e mondjuk a kültéri fogyasztás éttermek esetében, azt mondta, a vendéglátók pártján állva igen, de a józan ész azt diktálja, hogy nem szabad szembemenni az egészségügyi szakemberek ajánlásával,

"ha korán nyitnánk az az Isten elleni vétek lenne, támogassanak minket addig, amíg a körülmények kedvezők nem lesznek;

március 15-én, a hosszú hétvégén talán".

Nyitókép: MTI/Varga György

Kapcsolódó hang

A szállodáknak is további segítség kell - Flesch Tamás
 
További támogatást sürgetnek a vendéglátósok - Kovács László
 
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018