INFORÁDIÓ
2021. szeptember 19. vasárnap
Vilhelmina

gerendai károly

sziget

fesztivál

vendéglátás

koronavírus

Gerendai Károly főszervező köszöntőt mond a rendezvényre meghívott külföldi nagykövetek, diplomaták fogadásán a Fidelio Színház- és Táncsátorban a 25. Sziget fesztivál első napján, 2017. augusztus 11-én.

Gerendai Károly: márciusig ki kell derülnie, hogy tervezhetünk-e

A vendéglátósok problémája rendkívül összetett, míg a fesztiválszervezőké sokkal egyszerűbb, de súlyosabb, hisz ha márciusban "nincs információ", akkor elúszik a nyár. A fesztiválszervező-étteremtulajdonos az InfoRádióban mondta el a véleményét.

A vendéglátóipar számára nehezen követhetők a koronavírus miatt hozott jelenlegi korlátozások, amelyek egyes szereplők számára lehetővé teszik, hogy nyitva legyenek, az éttermek jelentős része azonban zárva van, és működésképtelenné válik – mutatott rá az InfoRádióban Gerendai Károly, a Sziget Kulturális Menedzseriroda Kft., a Budapest Park és a Costes éttermek tulajdonosa.

A rendezvényszervező és étteremtulajdonos elmondta, különösen az érthetetlen, hogy miközben a vendéglátóhelyek nagy része zárva tart, a munkahelyi étkezdék vagy a nagyáruházi büfék árusítanak, de nem tudni, mitől okoz nagyobb veszélyt egyik ételt árusító hely a másiknál.

Úgy látja, a segítség hatására hosszú ideig megpróbáltak kitartani a vendéglátósok, nem elégedetlenkedni, de "az a helyzet, hogy ahogyan időben húzódik el a helyzet, mindenki minden tartalékát felélte".

"Nem érzékeli kellően a döntéshozó, hogy egyre nagyobb a baj,

ha nem nő a segítség mértéke, elvéreznek a szereplők; hiába van 50 százalékos bértámogatás, ha a másik 50 százalékot egy idő után már nincs miből hozzátenni"

- tette hozzá.

Szerinte az iparűzési adó elengedése "könnyítésnek könnyítés", de azért ez az adó nem volt olyan jelentős a vállalkozásoknak, mint mondjuk az áfaelengedés az ételkiszállításnál.

Megoldást kínálhatna szerinte, ha a bértámogatást 75 százalékra növelné a kormány, de van még valami, ami talán a laikusok számára nehezebben érthető.

"Kétféle bevételből állt össze a fizetésük az embereknek. Az egyik a bérük, a másik a felszolgálási díj, amit ugyanúgy adózva, legálisan kaptak meg a vendéglátósok, de erre a részre, ami 25-30 százaléka a bérnek, nem vonatkozik a bértámogatás. Ezt a részt pluszban a vállalkozásnak kell odatenni, vagy ennyivel kevesebbet kapnak a munkavállalók, mint korábban" - ecsetelte.

Szerinte az lenne a cél, hogy valamilyen szabályozott körülmények között, biztonságosan, mihamarabb nyitni lehessen.

Tavaly sokan reménykedtek

Hogy a tavaszi-nyári fesztiválszervezéssel mi a helyzet, arról azt mondta: "ott még nagyobb a gond".

"A tavalyi évnek csak a 9 százalékát tudtuk realizálni forgalomban, de a fesztiváloknál 0-ra esett le a forgalom, a költségek viszont nem, mert

kollégák vannak és irodákat kell fenntartani.

Az előkészítésnek is voltak költségei, hiszen tavaly sokáig mindenki abban reménykedett, hogy lesznek fesztiválok. Ebbe a csapdába idén nem akarunk belelépni, így nem indítunk reklámkampányokat, nem kötünk szerződéseket, nem fizetünk előlegeket" - mondta Gerendai Károly.

Szerinte márciusban "információ kell" a nyárral kapcsolatban, hogy lehessen szó bármiről.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Nyitókép: MTI/Mónus Márton

Kapcsolódó hang

Gerendai Károly az éttermek és fesztiválok helyzetéről
 
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018