eur:
392.67
usd:
366.14
bux:
66803.26
2024. április 26. péntek Ervin
Szájmaszkok száradnak kötélen Fokvárosban 2020. április 18-án, a koronavírus-járvány idején. Dél-Afrikában április végéig vannak érvényben szigorú kijárási korlátozó intézkedések, amelyek értelmében tilos a kocogás, az alkohol vagy a cigaretta értékesítése és a kutyasétáltatás is.
Nyitókép: MTI/EPA/Nic Bothma

Elemző: Magyarországon összeroppant a külkereskedelmi forgalom

Hornyák József (Portfolio) abban bízik, hogy az áprilisi adatok nem ismétlődnek meg egyetlen további hónapban sem, de őszre-télre van mitől félni.

A 2008-2009-es világgazdasági válság idején mérthez hasonló zuhanást mutatott áprilisban Magyarországon az export és az import. A KSH adatait a Portfolio vette észre, Hornyák József, a portál elemzője pedig értelmezte azokat az InfoRádiónak.

"Áprilisban kifejezetten nagy mértékben csökkent a külkereskedelmi forgalom. Az import értéke 26 százalékkal, az export 35 százalékkal esett vissza. Ezekben az adatokban egy két számjegyű visszaesés már kifejezetten

kedvezőtlen tendenciákat jelez,

a mostani számok tehát azt mutatják, hogy Magyarországon összeroppant a külkereskedelmi forgalom" - mutatott rá Hornyák József.

Európa más országai is hasonló cipőben járnak, az ipari termelés leállt, a fogyasztás nagy mértékben zsugorodott, ennek eredményeképpen a 2008-2009-es válság óta nem látott tendenciák mutatkoznak a külkereskedelemben, ami viszont Hornyák József szerint jó hír, hogy valószínűleg csak átmeneti lesz a kifejezetten jelentős visszaesés, a következő hónapok már kedvezőbb adatokat hozhatnak magukkal.

"Májusban már elkezdték visszavonni a különböző korlátozásokat, kijárási tilalmakat, júniusban pedig tovább lazultak a tényezők, így szépen, lassan visszaállhat mind az ipari termelés, mind a kereskedelem, így a külkereskedelmi forgalom is helyre fog állni" - folytatta.

Hogy mitől lesznek kedvezőbbek a számok? Az elemző szerint minden attól függ, hogy miként tudják a járványt kezelni a különböző országok, lesz-e újabb járványhullám ősszel-télen és kell-e újabb szigorú korlátozó intézkedéseket hozni. Ez persze annak is függvénye lesz, hogy lesz-e megfelelő gyógyszer, vakcina.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Száz éve nem látott pusztítást végzett a fagy a cseh gyümölcsösökben

Száz éve nem látott pusztítást végzett a fagy a cseh gyümölcsösökben

Az elmúlt száz év legnagyobb gyümölcskáráról számolnak be a cseh gyümölcstermesztők. A károkat az elmúlt napok fagyos időjárása okozta. A cseh agrárminisztérium pénzügyi támogatást ígér a gyümölcstermesztőknek. Néhányan elvesztették a teljes termésüket. A gyümölcstermesztők szövetsége szerint a kár már meghaladja a 40 millió eurót.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×