eur:
394.02
usd:
365.65
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Maszkos egészségügyi dolgozó a fertőző betegségekre szakosodott római Lazzaro Spallanzani kórházban 2020. február 26-án. A Kínában felbukkant, tüdőgyulladást okozó új koronavírus olaszországi fertőzöttjeinek száma elérte a 374-et, a halálozásoké a tizenkettőt.
Nyitókép: Maszkos egészségügyi dolgozó a fertőző betegségekre szakosodott római Lazzaro Spallanzani kórházban 2020. február 26-án.. MTI/EPA/ANSA/Angelo Carconi

GKI: ekkora visszaesést okozhat a járvány

Az idén 3,2 százalékra csökkenhet a magyar gazdaság növekedési üteme, de az uniós átlag is elmaradhat a korábbi várakozásoktól, így elérhető a 2 százalékos növekedési előny az EU-hoz képest - közölte a GKI Gazdaságkutató Zrt.

Az előrejelzés szerint

a koronavírus világszinten erősítheti a gazdasági bizonytalanságot, visszavetheti az idegenforgalmat, és hátráltathatja a globális szállítási láncokat.

A járvány hatásai egyelőre beláthatatlanok. Magyarország a gazdasági bővülés uniós rangsorában a másodikról az ötödik helyre eshet vissza 2020-ban az EU előrejelzése szerint - tették hozzá. A GKI a decemberi előrejelzésében is 3,2 százalékra, míg februárban 3 és 3,5 százalék közöttire becsülte a GDP idei bővülését.

A GKI a tavalyi 13,9 százalék után az idén már csak 4 százalékos bővülést vár a beruházásokban éves szinten. A fogyasztás bővülése 4,4 százalékról 4 százalékra eshet a bérkiáramlás fékeződése és az infláció emelkedése miatt az előrejelzés szerint. A kivitel és a behozatal növekedési üteme egyaránt csökken, de nem egyenlő mértékben. A behozatal bővülése 4,8 százalékról 4 százalékra, a kivitel bővülése 4 százalékról 3 százalékra csökkenhet. A külkereskedelem 4 milliárd euró többlettel zárhat idén a tavalyi 5 milliárd euró után.

Romlanak a bizalmi indexek is, a rendelésállomány pedig jóval elmaradt 2019 végén az egy évvel korábbitól, így az építőipar bővülése 21,7 százalékról 5 százalékra, az ipar bővülése 5,4 százalékról 4 százalékra lassulhat. A kiskereskedelem csekélyebb mértékben eshet vissza, 6 százalékról 5 százalékra - írták.

A GKI szerint a munkanélküliség elérte a mélypontját,

fél éve stagnál, éves szinten a tavalyi 3,3 százalékról 3,4 százalékra nőhet. A foglalkoztatottak számával kapcsolatban hasonló a helyzet, az egy évvel korábbihoz képest 0,4 százalékos növekedés ellenére az előző hónapokhoz képest inkább némi csökkenés következett be.

Az infláció éves szinten 4 százalékra gyorsulhat, miközben a bruttó átlagkereset indexe a tavalyi 11,4 százalékról 9 százalékra csökken. A forint várhatóan tartósan gyenge marad az euróval szemben, az uniós valuta átlagos árfolyama tavalyi 325,4 forintról 338 forintra módosulhat - olvasható a közleményben.

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×