eur:
395.27
usd:
364.23
bux:
65859.65
2024. március 19. kedd Bánk, József
Az országon áthaladó kamionosok számára is nyitott benzinkútra és pihenőhelyre figyelmeztető tábla az M1-es autópálya Budapest felé vezető oldalán, Mosonmagyaróvárnál 2020. március 16-án. Az új koronavírus-járvány terjedésének megfékezése érdekében a pihenőhelyek egy részét lezárták a tranzitforgalomban közlekedő kamionok elől, amit használhatnak, ott tábla jelzi ezt.
Nyitókép: MTI/Krizsán Csaba

Júniusra már majdnem magához tért az export

A júniusban egyre több országban újrainduló gazdaság hatása a magyar külkereskedelmi statisztikákban is tetten érhető. A KSH első becslése szerint júniusban az export euróban számított értéke már csak 3,1, az importé 5,7 százalékkal maradt el az előző év azonos időszakához képest. A termék-külkereskedelmi egyenleg 201 millió euróval javult, és elérte a 697 millió eurót.

Júniusban az export euróban számított értéke 3,1, az importé 5,7 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához képest. A termék-külkereskedelmi egyenleg 201 millió euróval javult, és elérte a 697 millió eurót (240 milliárd forintot) - derült ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) által pénteken kiadott első becslésből. Vagyis az európai gazdaságok újraindulásával - és pandémia közvetlen negatív hatásainak lecsengésével összhangban -

az euróban számított termék-külkereskedelmi forgalom mindkét irányában mérsékeltebb visszaesést mértek júniusban, mint április-májusban.

Ezt alátámasztja az is, hogy kivitel 78 százalékát, a behozatal 68 százalékát az EU27 tagállamaival bonyolította le a magyar gazdaság.

Júniusban a kivitel értéke folyó áron számolva 8 milliárd 542 millió eurót (2973 milliárd forintot), a behozatalé 7 milliárd 846 millió eurót (2733 milliárd forintot) tett ki.

Az export értéke idén az első hat hónapban 48,670 milliárd euró (16 720 milliárd forint), az importé 46,578 milliárd euró (16,010 milliárd forint) volt. A mérlegtöbblet a tavalyi azonos időszakhoz képest 1,082 milliárd euróval (311 milliárd forint) 2,092 milliárd euróra (710 milliárd forint) csökkent a KSH első becslése szerint.

A friss KSH adatokból kiindulva a következő hónapokban az export visszaesése mérséklődhet - közölték az MTI által megkérdezett makrogazdasági elemzők .

Suppan Gergely, a Takarékbank vezető elemzője szerint a tavalyihoz képest 3,1 százalékos exportérték elmaradás egyúttal meredek javulást jelent, ha az áprilisi 37,2 százalékos és májusi 28,6 százalékos zuhanással vetjük össze. Az is pozitív, hogy a behozatal euró értéke 5,7 százalékkal csökkent az előző havi 24,5 százalékos visszaeséshez képest.

Virovácz Péter, az ING Bank vezető elemzője azt emelte ki, hogy látható, hogy "kinyitottak a gazdaságok, elkezdtek az országok kereskedni".

Németh Dávid, a K&H Bank vezető elemzője az MTI-nek "jó adatnak" nevezte a legfrissebb statisztikát, és visszapattanásként értékelte az előző hónapok eredményéhez képest.

Külkereskedelmi termékforgalom júniusi részletes adatait szeptember elsején teszi közzé a KSH.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
Seremet Sándor: Vlagyimir Putyin az a rangidős vezető, akire történelmi igénye van az orosz népnek
aréna

Seremet Sándor: Vlagyimir Putyin az a rangidős vezető, akire történelmi igénye van az orosz népnek

Vlagyimir Putyin 87 százalékos választási győzelme nagyjából megfelel az orosz szavazói szándéknak – mondta Seremet Sándor az InfoRádió Aréna című műsorában. A Magyar Külügyi Intézet vezető kutatója beszélt az oroszok rangidős vezető iránti történelmi vágyáról, az orosz média működéséről, a Kreml bástyáiról és arról is, hogy rövid távon a szankciós ütéseket képes kiállni az orosz gazdaság.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.19. kedd, 18:00
Hankó Balázs
a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára
Svájci rendőr szigor kellene a még több európai gáz- és árampiaci integráció helyett

Svájci rendőr szigor kellene a még több európai gáz- és árampiaci integráció helyett

Reménykedtem benne hogy a magyar sajtó nem fogja átvenni a Bruegel intézet egy hónapja kiadott jelentését az európai energiapiacok működéséről. Alábecsültem a Portfolio éberségét – a múlt héten jelent meg egy remek összefoglaló a Bruegel tanulmányáról. Mint közgazdasági elméleti dokumentum, az eredeti jelentés kiváló, gyakorlati szempontból azonban sajnos néhány felvetése félreérthető. Ez azért veszélyes, mert az európai energiaszabályozás jelen pillanatában minden félreértés a piac ellen dolgozik. A szabályozó testületek Csiperózsika álmukat alusszák, a politikusok hárítanak ("... van független EU és nemzeti regulátor is, Őket tessék keresni ..."). Ha mégis valami zavar kerül a rendszerbe (és sajnos a fenti Bruegel elemzés egy ilyen potenciális zavar lehet), akkor annak a vége rendszerint az, hogy a liberalizált piac nem működik, tessék mindent visszaállamosítani.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×