INFORÁDIÓ
2021. július 24. szombat
Kincső, Kinga

koronavírus

gazdasági válság

külkereskedelem

visszaesés

kilábalás

Az országon áthaladó kamionosok számára is nyitott benzinkútra és pihenőhelyre figyelmeztető tábla az M1-es autópálya Budapest felé vezető oldalán, Mosonmagyaróvárnál 2020. március 16-án. Az új koronavírus-járvány terjedésének megfékezése érdekében a pihenőhelyek egy részét lezárták a tranzitforgalomban közlekedő kamionok elől, amit használhatnak, ott tábla jelzi ezt.

Júniusra már majdnem magához tért az export

Infostart

A júniusban egyre több országban újrainduló gazdaság hatása a magyar külkereskedelmi statisztikákban is tetten érhető. A KSH első becslése szerint júniusban az export euróban számított értéke már csak 3,1, az importé 5,7 százalékkal maradt el az előző év azonos időszakához képest. A termék-külkereskedelmi egyenleg 201 millió euróval javult, és elérte a 697 millió eurót.

Júniusban az export euróban számított értéke 3,1, az importé 5,7 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához képest. A termék-külkereskedelmi egyenleg 201 millió euróval javult, és elérte a 697 millió eurót (240 milliárd forintot) - derült ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) által pénteken kiadott első becslésből. Vagyis az európai gazdaságok újraindulásával - és pandémia közvetlen negatív hatásainak lecsengésével összhangban -

az euróban számított termék-külkereskedelmi forgalom mindkét irányában mérsékeltebb visszaesést mértek júniusban, mint április-májusban.

Ezt alátámasztja az is, hogy kivitel 78 százalékát, a behozatal 68 százalékát az EU27 tagállamaival bonyolította le a magyar gazdaság.

Júniusban a kivitel értéke folyó áron számolva 8 milliárd 542 millió eurót (2973 milliárd forintot), a behozatalé 7 milliárd 846 millió eurót (2733 milliárd forintot) tett ki.

Az export értéke idén az első hat hónapban 48,670 milliárd euró (16 720 milliárd forint), az importé 46,578 milliárd euró (16,010 milliárd forint) volt. A mérlegtöbblet a tavalyi azonos időszakhoz képest 1,082 milliárd euróval (311 milliárd forint) 2,092 milliárd euróra (710 milliárd forint) csökkent a KSH első becslése szerint.

A friss KSH adatokból kiindulva a következő hónapokban az export visszaesése mérséklődhet - közölték az MTI által megkérdezett makrogazdasági elemzők .

Suppan Gergely, a Takarékbank vezető elemzője szerint a tavalyihoz képest 3,1 százalékos exportérték elmaradás egyúttal meredek javulást jelent, ha az áprilisi 37,2 százalékos és májusi 28,6 százalékos zuhanással vetjük össze. Az is pozitív, hogy a behozatal euró értéke 5,7 százalékkal csökkent az előző havi 24,5 százalékos visszaeséshez képest.

Virovácz Péter, az ING Bank vezető elemzője azt emelte ki, hogy látható, hogy "kinyitottak a gazdaságok, elkezdtek az országok kereskedni".

Németh Dávid, a K&H Bank vezető elemzője az MTI-nek "jó adatnak" nevezte a legfrissebb statisztikát, és visszapattanásként értékelte az előző hónapok eredményéhez képest.

Külkereskedelmi termékforgalom júniusi részletes adatait szeptember elsején teszi közzé a KSH.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Nyitókép: MTI/Krizsán Csaba
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018