eur:
395.51
usd:
366.65
bux:
65519.84
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Nyitókép: Pixabay

Olajharc: aki most bespájzol, óriás hozamot érhet el

Folyatódik az olajárak csökkenése, aminek hátterében az áll, hogy a szaúdiak elárasztották a olajjal a piacot, emiatt pedig hatalmasat zuhant a kőolaj azonnali, úgynevezett spot ára.

A múlt pénteki OPEC-döntést követően Szaúd-Arábia politikájában 180 fokos fordulat következett be, fogalmazott az InfoRádiónak Pletser Tamás, az Erste Bank olaj- és gázpiaci elemzője. Mint ismert, a közel-keleti monarchia korábban amellett volt, hogy az OPEC és a vele szövetségben álló Oroszország csökkentse a termelését, mivel azonban Moszkvát nem sikerült rábírni a tervezett másfél millió hordós napi termeléscsökkentésre, Szaúd-Arába úgy döntött, hogy a meglévő teljes kapacitását a piacra dobja. Sőt, jelentős diszkontáron kínálja kőolaját a világpiacon, ami azt vetíti előre, hogy a szaúdi termelés akár napi kétmillió hordóval is növekedhet rövid távon – jegyezte meg a szakértő.

Az olajpiac mai helyzetét tekintve megfigyelhető, hogy míg a keresleti oldalon egy egyfajta összeomlást eredményezett a koronavírus nem várt gyors terjedése, addig a kínálati oldalon a dugába dőlt megállapodás következtében mind az OPEC, mind pedig Oroszország annyi kőolajat termel, ami „kifér a csövön”, tehát a gyakorlatban

a jelentős túlkínálat egy süllyedő kereslettel szembesül, ami hatására az olajárak hétfőn már össze is omlottak,

és az esés a hét további napjain is folytatódott – idézte föl Pletser Tamás. Érdekes lehet viszont, hogy megnövekedett kínálat vajon hol fogja megtalálni a piacát.

Az elemző megjegyezte, míg a közeli határidős árak esetében jelentős mértékű csökkenés figyelhető meg, a távolabbi határidőknél ez nem tapasztalható, ami azt vetíti előre, hogy azok a szereplők, kereskedők és nagyobb államok, amelyek a most kínálat olajat meg tudják vásárolni, és képesek hosszabb időre tárolni, nagy hozamot érhetnek el.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 28. 10:22
×
×
×
×