INFORÁDIÓ
2022. augusztus 10. szerda
Lőrinc

opec

olajkitermelés

gazdaság

A Kőolajexportáló Országok Szervezetének (OPEC) logója a szervezet bécsi székházán 2020. március 4-én, az OPEC kétnapos 178. miniszteri tanácskozásásának kezdete előtti napon.

Meglepő döntést hozott az OPEC

Infostart / MTI

Az olajkitermelés további napi egymilliós helyett napi másfél millió hordós csökkentését javasolják a Kőolaj-exportáló Országok Szervezetének (OPEC) tagállamai az idei második negyedévre a kőolaj világpiaci árának alátámasztására, de a végleges döntést Oroszország és az olajkartellen kívüli szövetségeseik csatlakozásától teszik függővé.

Oroszország egyelőre nem támogatja a kitermeléskorlátozás jelenlegi, napi 1,7 millió hordós szintjének megemelését.

Az OPEC 14 tagállamának szakminiszterei csütörtökön Bécsben ültek össze, hogy áttekintsék az új koronavírus által okozott járványnak az olaj iránti keresletre és ezáltal az árakra gyakorolt kedvezőtlen hatását, valamint döntsenek a piaci stabilitást és az olajárak támogatását szolgáló lépésekről. Pénteken csatlakoznak hozzájuk az olajkartellen kívüli szövetségesek szakminiszterei, hogy döntést hozzanak a március végén lejáró kitermeléscsökkentési megállapodás sorsáról.

A Kőolaj-exportáló Országok Szervezetének tagállamait és az olajkartellen kívüli szövetségeseket, köztük Oroszországot tömörítő, OPEC+ néven emlegetett csoport az idei első negyedévben napi 1,7 millió hordóval fogja vissza kitermelését.

Az olajkartell azt javasolja, hogy az OPEC+ csoport tagjai a második negyedévben további másfél millió hordóval emeljék napi 3,2 millió hordóra kitermelésük korlátozásának szintjét, és hosszabbítsák meg az év végéig az 1,7 millió hordóra vonatkozó egyezséget. A másfél millió hordóból egymillió jutna az OPEC-tagállamokra, 500 ezer hordó pedig a szövetségesekre.

Anton Sziluanov orosz pénzügyminiszter csütörtökön megerősítette, hogy még nem jutottak dűlőre az OPEC-tagállamokkal a kitermelés korlátozásának mértékéről, és Moszkvának nem okoz gondot az olajárak esetleges további csökkenése.

Nyitókép: MTI/EPA/Florian Wieser
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018