eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma
Az amerikai Allergiás és Fertőző Betegségek Országos Intézete (NIAID) által közreadott,  dátumozatlan elektronmikroszkópos kép a SARS-CoV-2 nevű koronavírusról. A 2019-nCoV néven is ismert vírus egy fertőző humán koronavírus, amely a COVID-19-nek nevezett, tüdőgyulladásos megbetegedést okozza. A mintát egy betegtől vették az Egyesült Államokban. A COVID-19-nek elnevezett újfajta koronavírus előidézte betegség halálos áldozatainak száma 1776-ra emelkedett Kínában, a legtöbben a járvány gócpontjában, Hupej tartomány székhelyén, Vuhanban hunytak el. A 2019 december közepe óta tomboló járvány fertőzöttjeinek száma 70 548-ra nőtt.
Nyitókép: MTI/AP/NIAID-RML

Segélycsomagot ajánlottak Iránnak, ahol továbbra is nyalogatják az ereklyéket

Az Egyesült Királyság, Franciaország és Németország az anyagi segítség mellett laborteszteket, védőfelszereléseket ajánlott fel a iráni járvány megfékezéséhez. A WHO pedig egy, a védekezés koordinálását támogató csoportot küldött az egyre súlyosabb járvánnyal küzdő országba.

Akár már ma útnak indulhat az repülő, amellyel a rohamosan terjedő iráni koronavírus-járvány megfékezéséhez az Egyesült Királyság, Franciország és Németország által felajánlott segélycsomag részeként eszközöket, védőfelszereléseket és laborteszteket szállíthatja - írta a BBC.

A három ország összesen 5 millió euró értékű segélycsomagot ajánlott fel Iránnak.

A segélycsomagot a WHO-n, vagy pedig más ENSZ szervezeteken keresztül tervezik eljuttatni a perzsa államnak.

Az országban egyre súlyosabb helyzetet okoz a járvány:

március 2-án 1501 igazolt koronavírusos esetről adtak számot.

És nem egyértelmű a halálos áldozatok száma sem, míg az íráni hatóságok 66 halottról tesznek említést, egészségügyi források már a múlt héten a BBC perzsa adásának legkevesebb 210 halálos áldozatról tettek említést.

Mivel az ország vezetését is megtizedeli a betegség - eddig több kormánytag megfertőződését ismerték el, emelett a legfőbb vallási méltóság, Ali Hámenei ajatollah egy tanácsadója is belehalt már a fertőzésbe -, ezért a WHO egy támogató csapatot és ellátmányt küldött az országba, hogy helyszínen segítsék a kormány járványvédelmi erőfeszítéseinek koordinálását.

Az ország egyébként példátlan intézkedéset hozott, a polgári hatóságok többek között arra kérték a siíta papságot, hogy ne tartsák meg a szokásos pénteki muzulmán imádságokat. Végül 23 tartományban tettek eleget a kérésnek, azonban számos nagyobb mecset visszautasította a teljesítését.

Többek között így tettek az ország egyik legszentebb településén, Komban is, amely egyúttal a járvány egyik legnagyobb gócpontja is. Most videófelvételek kerültek fel a közösségi médiába arról, hogy az ottani hívek a többek között cseppfertőzéssel terjedő koronavírussal mit sem törődve csókolják és nyalják meg az egyik szentély díszrácsát - írta az Index.

A videón az egyik férfi arról beszél, hogy egyáltalán nem tart a koronavírustól , és meg fogja nyalni a rácsot. Egy másik férfi pedig arról beszél, hogy

azért jött, hogy lenyalja a vírust a sírról, így mások számára már nem veszélyes a szentély meglátogatása.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×