eur:
394.94
usd:
363.31
bux:
65450.33
2024. március 19. kedd Bánk, József
Nyitókép: Pixabay.com

Jön az új adó a Balatonnál

Február elsejétől jön a 90 százalékos illeték a belterületbe vont telkek értékesítéséből származó nyereség után.

A kormány brutális illetékkel szorítaná vissza a telekspekulációt. Az eladást megelőző tíz éven belül belterületbe vont ingatlanokra vonatkozó törvény február 1-jével lép életbe - írta a veol.hu.

Az új szabályok szerint azon külterületi ingatlanok után, amelyeket belterületbe sorolnak át, egy új illetéket vetnek ki február 1-jétől - erről még 2019 december elején szavazott a parlament. Az illeték mértéke az ingatlaneladás nyereségének 90 százaléka.

A lap szerint az adóhatóság megállapítja majd az ingatlan értékét az eladásakor, és amennyivel ez több a külterület megvásárlásakor megállapított értéknél, azaz amennyit az eladó (akár magánszemély, akár cég) nyerne az üzleten,

annak a 90 százalékát tőle visszterhes vagyonátruházási illeték címén elvonják.

Amennyiben az ingatlan forgalmi értékének megállapítása nem történt meg a megszerzéskor, akkor a szerzés időpontjára utólagosan megállapított forgalmi érték és az állami adóhatóság által az eladás időpontjára megállapított forgalmi érték különbözete után kell majd megfizetni az illetéket.Feltéve, hogy a belterületbe vonás az eladást megelőző tíz éven belül történt. A szabályozás csak a 2020. február 1-jét követően belterületbe vont ingatlanokra vonatkozik majd.

Az új illeték bevezetésének szükségességét az elmúlt évek elképesztő értéknövekedésével magyarázta a jogalkotó az újság szerint. ismeretes, hogy főleg a Balaton környéki borászok sérelmezték, hogy a szőlőhegyekre települt nyaralók miatt már esélyük sincs a szőlőtermő területeiket bővíteni az ingatlanárak emelkedése miatt.

2002 és 2019 között 3169 hektárral nőtt a belterületbe vont földterületek nagysága.

Egy ingatlan forgalmi értéke a belterületbe vonás után jelentősen megnő. Ezen tranzakciók mögött az a kizárólagos cél is állhat, hogy a külterületi ingatlant annak megvásárlása után belterületbe vonják, majd pedig jelentős haszonnal továbbértékesítik. A törvénymódosítás célja, hogy visszaszorítsa az ilyen spekulációs visszaéléseket.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.19. kedd, 18:00
Hankó Balázs
a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×