INFORÁDIÓ
2021. február 27. szombat
Ákos, Bátor

varga mihály

minimálbér

garantált bérminimum

gazdaság

pénzügyminisztérium

Készpénzt tesz pénztárcájába egy látogató a 20. Sziget fesztivál 3. napján a budapesti Hajógyári-szigeten 2012. augusztus 10-én.

Marad 2020-ra a nyolc százalékos minimálbér-emelés

Infostart

Nem vezetett eredményre a munkaadók és munkavállalók év végi, újbóli egyeztetése a minimálbér és garantált bérminimum emelésének mértékéről, így a tavaly aláírt két éves bérmegállapodásban meghatározott 8 százalékkal nő január 1-jétől mind a minimálbér, mind a garantált bérminimum - jelentette be Varga Mihály, pénzügyminiszter.

A kormány, ahogy ezt korábban is tette, elfogadta azokat a megállapodásokat, amelyeket a munkaadók és a munkavállalók fogadtak el. Ők 2018 végén úgy állapodtak meg, hogy nem egy, hanem két évre rögzítenek egy megállapodást, és ha csak akkor ülnek tárgyalóasztalhoz, ha a bruttó hazai termék, az infláció vagy a termelékenység másként alakul a vártnál.

Ez történt, de a megállapodás kiegészítése, felülvizsgálata a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumán nem vezetett eredményre. Ezért jövő év január elsejétől

  • a minimálbér bruttó összege 161 000 forintra,
  • a garantált bérminimum pedig 210 600 forintra emelkedik

- jelentette be Varga Mihály pénzügyminiszter.

Közölte: a magyar gazdaság idén kimagasló mértékű növekedést produkált, a GDP várhatóan közel 5 százalékkal emelkedett 2019-ben - a tárca számításai szerint éves átlagban 4,9 százalékkal. Ezt a növekedést a kétszámjegyű béremelkedés is nagyban támogatja a fogyasztás erősödésén keresztül - tette hozzá a Varga Mihály.

A minimálbérről szóló döntés még idén megjelenik a Magyar Közlönyben.

Varga Mihály emlékeztetett: 2010-hez képest így a minimálbér összege 119 százalékkal, a garantált bérminimumé pedig 135 százalékkal emelkedik. A nettó keresetek 2010 és 2019 között 87 százalékkal emelkedtek a családi adókedvezményt is figyelembe véve.

2010 és 2018 között a nettó keresetek reálértéke kedvezmények nélkül mérve 40,6 százalékkal, a családi kedvezmények figyelembevételével átlagosan 47,2 százalékkal nőtt.

Kiemelte: a kétgyermekesek reálkeresete 58,6 százalékkal, a háromgyermekeseké pedig 76,1 százalékkal nőtt 2010-ről 2018-ra.

Nyitókép: MTI/Szigetváry Zsolt

Kapcsolódó hang

Varga Mihály
 
Munkavállalók - Kordás László, a Magyar Szakszervezeti Szövetség elnöke
 
Munkaadók - Rolek Ferenc, a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének alelnöke
 
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018