eur:
394.13
usd:
365.33
bux:
65384.6
2024. március 29. péntek Auguszta
Nyitókép: Pixabay

Mától óriási változások jönnek

Rengeteg jogszabály változik július elsején, itt a teljes lista.

A napi.hu összeszedte, hogy milyen nagyobb változások jönnek július 1-jétől:

  • Elindul a családvédelmi akcióterv több eleme is: igényelhető a babaváró támogatás, bővül a családi otthonteremtési kedvezmény (csok) kedvezményes hitele, a két- és többgyerekes családok használt lakás vásárlására is felhasználhatják, elindul a falusi csok, kezdődik a nagycsaládosok autóvásárlási programja, valamint indul az emelt összegű jelzáloghitel-elengedés.
  • Hatályba lép az MNB adósságfékszabályokat szigorító lépése, eszerint nagyobb pénzügyi terhet a jövőben az eddigi 400 ezer forint helyett csak a félmillió forint feletti jövedelemmel rendelkezők vállalhatnak.
  • Újabb 2 százalékponttal, 17,5 százalékra csökken a szociális hozzájárulási adó (szocho). A kisadózó vállalkozások tételes adója (kata) és az egyszerűsített közteher-viselési hozzájárulás (ekho) szabályai is kedvezőbbekké válnak. A főállású katás által igénybe vett pénzbeli ellátások alapja emelkedik. A kifizetőt terhelő ekho 19,5 százalékról 17,5 százalékra csökken.
  • Elindul az MNB növekedési kötvényprogramja (nkp), amelynek keretében a jegybank 300 milliárd forint keretösszeg erejéig vásárol hazai székhelyű, nem pénzügyi vállalatok által kibocsátott, jó minősítéssel rendelkező kötvényeket. A kereskedés fellendítéséért a Budapesti Értéktőzsde XBond néven új piacot hoz létre. A jegybank egy cég által kibocsátott kötvénysorozat akár 70 százalékát is felvásárolhatja, azonban a vállalatcsoporttal szembeni kitettsége legfeljebb 20 milliárd forint lehet.
  • Megvalósul a Konzum Nyrt. és az Opus Global Nyrt. fúziója, a két társaság részvényeinek átváltását 2:1 arányban határozták meg. A jogutód társaság részvényei július 1-től foroghatnak a Budapesti Értéktőzsdén.
  • Megkezdi működését az idegenrendészeti szervezet, miután a Bevándorlási és Menekültügyi Hivatal Országos Idegenrendészeti Főigazgatósággá alakul.Az új hivatal a rendőrség részeként működik majd.
  • Nőnek a közjegyzői díjak. Például emelkedik a munkadíj fix összege: 200 millió forint ügyértékig minden sáv esetén egységesen 4500 forinttal. Az egy óráért felszámítandó munkadíj 1500 forintról 5500 forintra emelkedik, a jegyzőkönyvi tanúsítvány és okirat megőrzésének munkadíja minden megkezdett óráért 3000 forintról 8250 forintra nő.
  • A Magyar Posta Zrt. több belföldi és nemzetközi csomagtermék díjszabását módosítja. Az MPL Postacsomag ára 2 kilogrammos súlyig 1550 forintról 1630 forintra változik, az MPL Üzleti Csomagnál, szintén 2 kilogrammos súlyhatárig, 70 forint emelés lesz, így 1860 forint lesz a háznál kézbesítés díja.
  • A szabad felhasználású Diákhitel1 kamatát rekordalacsonyra, 1,99 százalékra csökkenti az előző félévi 2,2 százalékról a Diákhitel Központ Zrt. A képzési költségre használható Diákhitel2 változatlanul 0 százalékos kamattal vehető fel.
  • A Budapesti Corvinus Egyetemet az állam helyett július 1-jétől a Maecenas Universitatis Corvini Alapítvány veszi át. Az átalakítás célja, hogy a Közgáz 2030-ra a világ 200, Európa 100 legjobb gazdaság- és társadalomtudományi egyeteme közé kerüljön.
  • A Pénzügyminisztérium 3,6 milliárd forintos keretet biztosít a július 1. és augusztus 30. közötti diákmunkaprogramra, amelyben várhatóan mintegy 30 ezer diák vesz részt a tavalyi 29 ezerrel szemben.
  • Megkezdődött a szállodák regisztrációja az új turisztikai digitális adatszolgáltató rendszerbe; a rendszer júliustól pedig már élesben működik. A Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központba az év végéig szakaszosan valamennyi típusú szálláshelynek be kell jelentkeznie, majd az élesítést követően a digitális rendszeren keresztül azonnal láthatóvá válik a szolgáltató forgalma, illetve az, hogy hány vendég érkezik a szállásra, mely országból és mennyi pénzt költenek el a vállalkozásnál.
  • A földügyi igazgatási feladatok egy kézbe kerülnek, létrejön az agrárminiszter irányítása alá tartozó Nemzeti Földügyi Központ (NFK), amely többek közt az osztatlan közös tulajdon megszüntetésére irányuló eljárásokban résztvevő hatóságok és közreműködők feladatainak koordinálja és nyomon követi a program megvalósítását.
  • Nyolc százalékkal emelkedik az egészségügyi szakdolgozók és védőnők alapbére. A lépés vonatkozik az állami, önkormányzati és egyházi fenntartású intézményekben dolgozókra, valamint az Országos Mentőszolgálatnál és az Országos Vérellátó Szolgálatnál dolgozókra is.
  • Nevet vált a székesfehérvári futballklub: Mol Vidi FC helyett mostantól Mol Fehérvár FC néven szerepel.
Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×