eur:
394.62
usd:
369.81
bux:
65734.68
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma
Nyitókép: Pexels

Sok minden kiderült az állami ingyenmilliókról

Két hét múlva, július 1-jén új világ kezdődik a magyar családtámogatási rendszerben: nemcsak a babaváró hitel és a falusi csok indul el, hanem a meglévő csok egyes szabályait is átírta a kormány. A Portfolio.hu a változások apropóján utánajárt, mekkora összeg jutott el eddig a magyar családokhoz.

2015 nyarán indult el a korábbi szocpolt és utódjait felváltó csok a gyermekvállalás és a lakáspiac fellendítésére. Igazán bőkezű azonban 2016 elejétől lett a rendszer, azóta idén március végéig összesen 81 752 támogatási szerződés született 256 milliárd forint értékben – derült ki azokból az adatokból, amelyeket a Portfolio kérésére a Magyar Nemzeti Bank küldött.

A lakáspiachoz és a lakáshitel-piachoz hasonlóan az év második és harmadik negyedéve a legerősebb a csok szempontjából is. Az összeg szempontjából 2017 harmadik negyedéve, darabszámban pedig 2018 harmadik negyedéve jelentette eddig a csúcsot. 2016 legelejét leszámítva negyedévente 5000-8000 darab csok-szerződést írnak alá Magyarországon 15 és 25 milliárd forint közötti összegben.

Az összeg több mint 40 százalékát új ingatlanok építésére veszik fel,

és közel egynegyedes arányt képvisel az új lakás vásárlása és csaknem egyharmados arányt a használt lakás vásárlása, miközben a bővítésre felvett támogatások egyelőre marginális szerepet játszanak.

A szerződések száma alapján nagyjából ellentétes a helyzet, háromból kettő szerződést használt lakás vásárlásának megtámogatására kötnek, és a szerződések ötöde megy új lakás építésére, illetve alig tizede új lakás vásárlására. Az nem derül ki pontosan, hogy a "bűvös" 10 milliós összeg mekkora arányt képvisel az összes csok-igénybevételen belül.

Új lakás építésére vagy vásárlásra egy gyermek esetén 600 ezer, két gyermek esetén 2,6 millió, legalább három gyerek esetén 10 millió forint vehető fel, míg használt lakás vásárlására vagy bővítésére 600 ezer, 1,43 millió, 2,2 millió, illetve legalább négy gyerek esetén 2,75 millió a felvehető összeg. Az igénylés célja szerinti eltérések így meglátszódnak a különböző célok szerinti átlagösszegeken is: míg használt lakásokra átlagosan 1,5-1,7 milliót vesznek fel a családok, az új lakások esetében ez 6,4-7,6 millió körül alakult az elmúlt negyedévekben.

Újabb változás jön

A Portfolio rákérdezett a legfeljebb 3 százalékos kamatozású "csok-hitel" igénybevételére is. Ezt 2016 elejétől legfeljebb 10 millió forintos összegben, tavaly ősztől 15 milliós összegben lehetett felvenni három gyerekre,

tavaly ősszel a 10 milliós támogatott hitelfelvételi lehetőséget a kétgyerekesekre is kiterjesztették. Idén július 1-jén újabb változás jön: a támogatott hitel használt lakásokra is igénybe vehető lesz a 10, illetve 15 milliós kamattámogatott összeggel.

Az adatok azt mutatják, hogy e hitelek darabszáma csökkenőben van, az átlagösszeg növekedése miatt azonban ez a hitelfelvétel teljes összegén nem látszódik. A három gyerekesek megemelt lehetséges hitelösszegének köszönhetően az átlagos támogatott hitelösszeg egyébként már 10 millió forint felett jár.

A felmérésből – a többi között – az is kiderült, 10 csok-szerződésből 7 az OTP-hez és a Takarék Csoport valamely tagjához köthető.

Címlapról ajánljuk

Magosz: újabb aszály fenyeget, azonnali megoldás kell

Tartósan vízhiányos időszak kihirdetését kezdeményezte a Belügyminisztériumnál a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége. Aszály ugyan még nincs, de az Alföldön március közepe óta kritikus a csapadékhiány – mondta az InfoRádióban Cseh Tibor András Magosz-főtitkár.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.18. csütörtök, 18:00
Dobrev Klára
árnyék-miniszterelnök, a DK-MSZP-Párbeszéd EP listavezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×