INFORÁDIÓ 
2020. július 3. péntek
Kornél, Soma

mnb

hitel

kamat

MNB: jelentős változás jöhet a hitelkínálatban

MNB: jelentős változás jöhet a hitelkínálatban

Infostart / InfoRádió

Felmerülhet, hogy egy idő után a bankok nem kínálnak majd változó kamatozású lakáshiteleket – jegyezte meg a jegybank igazgatója, Banai Ádám, a lakossági hitelezés 2018-as folyamatait ismertetve. Beszélt arról is, hogy több mint 400 milliárd forinttal nőtt a háztartások hitelállománya.

A háztartások hitelállománya a negyedév során 108 milliárd forinttal, az év egészében összesen 424 milliárd forinttal emelkedett a hiteltranzakciók hatására. Ennek eredményeképpen

az állomány 7,3 százalékkal nőtt 2018-ban, ez több mint 400 milliárd forintos összegszerű növekedést jelent.

A lakáshitel-kibocsátás 31 százalékkal bővült az év egészében 2017-hez viszonyítva, így 850 milliárd forintot tett ki, ezzel pedig nominálisan elérte a 2008. évi szintet. A jelenlegi hitelciklusban azonban a 2008-as globális pénzügyi válság előtti időszakkal ellentétben a hatályos adósságfék-szabályok gátat szabnak a lakosság túlzott eladósodásának.

A személyi kölcsönök éves kibocsátása másfélszeresére emelkedett 2017-hez képest,

amiben szerepet játszik a kamatszint csökkenése és a maximális szerződéses összeg emelkedése, amelyek hatására ez a termék versenyképessé vált akár lakáscélhoz kapcsolódó felhasználásra is.

A lakossági piacon a minősített fogyasztóbarát lakáshitelek továbbra is népszerűek, az utolsó negyedévben gyakorlatilag az összes új lakáshitel ilyen - éven túli kamatfixálás mellett nyújtott - hitel volt. Ezen belül az 5 éven túl fixált kamatozású hitelek aránya is 60 százalék fölé emelkedett a negyedik negyedévben.

Banai Ádám, a jegybank igazgatója az InfoRádióban elmondta: bár a jelenlegi termékpalettán még megvannak, és a meglévő állományban jelentős részarányt képviselnek a változó kamatozású termékek, de annyira domináns a fix kamatozású hitel, hogy elképzelhető, hogy az előzőt idővel nem fogják kínálni a bankok.

Az MNB a versenyképességi programjában is foglalkozott a hitelkiváltással, olcsóbbá és egyszerűbbé próbálják tenni, így segítve abban, hogy a lakosság átválthasson fixált kamatozású hitelekre.

Nyitókép: Pxhere

Kapcsolódó hang

Banai Ádám a lakossági hitelezésről
 
Banai Ádám a vállalati hitelezésről
 
A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018