eur:
394.97
usd:
368.65
bux:
72094.79
2024. június 30. vasárnap Pál
Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkár napirend előtt felszólal az Országgyűlés plenáris ülésén 2019. február 18-án.
Nyitókép: MTI/Koszticsák Szilárd

Parlamenti vitára bocsátják a nagyszülői gyedet

Kedden kezdi tárgyalni az Országgyűlés a családvédelmi akcióterv nagyszülői gyedre vonatkozó részét - mondta el az InfoRádióban Novák Katalin családügyi államtitkár. Az uniós észrevételek mellett a babaváró támogatási elemet július 1-jén bevezetik.

A hét pontos családvédelmi akcióterv négy eleme életbe lép 2019. július elsejével:

  • megemelt összegű jelzáloghitel-elengedés
  • babaváró támogatás
  • családi otthonteremtési kedvezményhez (csok) kapcsolódó kedvezményes hitel a használt ingatlanok vásárlásához
  • nagycsaládosok autóvásárlási támogatása

"Ahhoz, hogy a teljes program elindulhasson, bizonyos esetekben törvényekre, kormányrendeletekre van szükség; van két pont, amelyet január 1-jéig még törvényalkotási munka előz meg. Az egyik ilyen

a nagyszülői gyed, az egyik törvényi vita ezen a héten már elindul"

- fogalmazott az InfoRádióban az EP-választás éjszakáján Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára, aki szeretné, ha időben minden készen állna ahhoz, hogy az érintettek felkészülten vehessék igénybe a családpolitikai kedvezményeket.

A vitára tehát kedden kerül sor az Országgyűlésben, de mint Novák Katalin leszögezte, a négy, már korábban bejelentett pont mindenképpen elindul a már ismert formában július 1-jével.

A nagyszülői gyed jelenleg ismert formájának lényege, hogy a még nyugdíj előtt álló (365 napon át a gyedre vonulás előtt biztosított jogviszonyban állt) nagyszülő is elmehet gyedre unokájával a gyermek szülei helyett, azonban a munkájáról a gyed időszaka alatt le kell mondania, ám a gyeden töltött idő majd beleszámít a munkával töltött időbe a nyugdíjszámításnál később. Fontos feltétel még, hogy a gyermek szülei - egyedülálló szülő esetén a gondozó - kereső tevékenységet végezzenek.

Arra reagálva, hogy a családvédelmi akcióterv banki finanszírozásával kapcsolatban észrevételeket tett az Európai Bizottság, elmondta: mivel kifogása nem volt az EB-nek a programmal kapcsolatban, bízik benne, hogy tartják a szavukat Brüsszelben, és nem "kaszálják el" a babavárási támogatást.

"Volt egy olyan álláspontjuk, hogy tiltott állami támogatásnak minősülhet az, ahogy a babaváró támogatás működni fog Magyarországon;

ezzel kapcsolatban voltak nehezen értékelhető megfogalmazások a részükről" - ecsetelte Novák Katalin, határozottan kijelentve, ezek az aggályok nem állhatnak a babaváró támogatás útjába.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
24 milliárdos programot indított a főváros – élhetőbb utcák épülhetnek

24 milliárdos programot indított a főváros – élhetőbb utcák épülhetnek

Az Egészséges utcák program célja a fővárosiak életminőségének javítása, a gyalogos és a kerékpáros közlekedés fejlesztése, a gépjárműforgalom csillapítása, valamint az akadálymentesítés. Balogh Samu, a főpolgármester kabinetfőnöke az InfoRádióban elmondta: szeptemberben derül ki, hogy mely kerületek kaphatnak támogatást. Pokorni Zoltán hegyvidéki polgármester szerint a kezdeményezésnek köszönhetően akár meghétszereződhet a zöldfelületek aránya a XII. kerületben.

"A határ a csillagos ég" - jelentette ki Orbán Viktor Bécsben

Új szövetség jött létre Európában három párt részvételével. Ez hazafias erőkből formálódik, és alapítói vezető szerepet játszanak országaikban. Más pártokat is várunk, hogy közösen, egyesült erővel biztosítsuk Európa jövőjét - mondta Herbert Kickl, az Osztrák Szabadságpárt elnöke Bécsben, miután Orbán Viktor miniszterelnökkel, a Fidesz elnökével, és Andrej Babissal, a cseh ANO vezetőjével találkozott.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.01. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×