eur:
395.33
usd:
366.29
bux:
65165.55
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkár napirend előtt felszólal az Országgyűlés plenáris ülésén 2019. február 18-án.
Nyitókép: MTI/Koszticsák Szilárd

Parlamenti vitára bocsátják a nagyszülői gyedet

Kedden kezdi tárgyalni az Országgyűlés a családvédelmi akcióterv nagyszülői gyedre vonatkozó részét - mondta el az InfoRádióban Novák Katalin családügyi államtitkár. Az uniós észrevételek mellett a babaváró támogatási elemet július 1-jén bevezetik.

A hét pontos családvédelmi akcióterv négy eleme életbe lép 2019. július elsejével:

  • megemelt összegű jelzáloghitel-elengedés
  • babaváró támogatás
  • családi otthonteremtési kedvezményhez (csok) kapcsolódó kedvezményes hitel a használt ingatlanok vásárlásához
  • nagycsaládosok autóvásárlási támogatása

"Ahhoz, hogy a teljes program elindulhasson, bizonyos esetekben törvényekre, kormányrendeletekre van szükség; van két pont, amelyet január 1-jéig még törvényalkotási munka előz meg. Az egyik ilyen

a nagyszülői gyed, az egyik törvényi vita ezen a héten már elindul"

- fogalmazott az InfoRádióban az EP-választás éjszakáján Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára, aki szeretné, ha időben minden készen állna ahhoz, hogy az érintettek felkészülten vehessék igénybe a családpolitikai kedvezményeket.

A vitára tehát kedden kerül sor az Országgyűlésben, de mint Novák Katalin leszögezte, a négy, már korábban bejelentett pont mindenképpen elindul a már ismert formában július 1-jével.

A nagyszülői gyed jelenleg ismert formájának lényege, hogy a még nyugdíj előtt álló (365 napon át a gyedre vonulás előtt biztosított jogviszonyban állt) nagyszülő is elmehet gyedre unokájával a gyermek szülei helyett, azonban a munkájáról a gyed időszaka alatt le kell mondania, ám a gyeden töltött idő majd beleszámít a munkával töltött időbe a nyugdíjszámításnál később. Fontos feltétel még, hogy a gyermek szülei - egyedülálló szülő esetén a gondozó - kereső tevékenységet végezzenek.

Arra reagálva, hogy a családvédelmi akcióterv banki finanszírozásával kapcsolatban észrevételeket tett az Európai Bizottság, elmondta: mivel kifogása nem volt az EB-nek a programmal kapcsolatban, bízik benne, hogy tartják a szavukat Brüsszelben, és nem "kaszálják el" a babavárási támogatást.

"Volt egy olyan álláspontjuk, hogy tiltott állami támogatásnak minősülhet az, ahogy a babaváró támogatás működni fog Magyarországon;

ezzel kapcsolatban voltak nehezen értékelhető megfogalmazások a részükről" - ecsetelte Novák Katalin, határozottan kijelentve, ezek az aggályok nem állhatnak a babaváró támogatás útjába.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Mi vezetett a németországi Zöldek zuhanórepüléséhez?
Elemzés

Mi vezetett a németországi Zöldek zuhanórepüléséhez?

Egyre csökken a németországi Zöldek párt támogatottsága, öt év alatt több mint duplájára, 25-ről 56 százalékra nőtt azok száma, akik semennyire sem tudnak azonosulni a párttal, ezzel Németország egyik leginkább elutasított politikai tömörülésévé vált. A háttérben a zöldítés, a kormány energiapolitikája áll - mondta az InfoRádióban Dobrowiecki Péter, a Mathias Corvinus Collegium Magyar-Német Intézetének kutatási vezetője.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 28. 07:57
×
×
×
×