INFORÁDIÓ 
2020. június 7. vasárnap
Róbert

nagyszülői gyed

babaváró támogatás

novák katalin

novák katalin

családvédelmi akcióterv

Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkár napirend előtt felszólal az Országgyűlés plenáris ülésén 2019. február 18-án.

Parlamenti vitára bocsátják a nagyszülői gyedet

Kedden kezdi tárgyalni az Országgyűlés a családvédelmi akcióterv nagyszülői gyedre vonatkozó részét - mondta el az InfoRádióban Novák Katalin családügyi államtitkár. Az uniós észrevételek mellett a babaváró támogatási elemet július 1-jén bevezetik.

A hét pontos családvédelmi akcióterv négy eleme életbe lép 2019. július elsejével:

  • megemelt összegű jelzáloghitel-elengedés
  • babaváró támogatás
  • családi otthonteremtési kedvezményhez (csok) kapcsolódó kedvezményes hitel a használt ingatlanok vásárlásához
  • nagycsaládosok autóvásárlási támogatása

"Ahhoz, hogy a teljes program elindulhasson, bizonyos esetekben törvényekre, kormányrendeletekre van szükség; van két pont, amelyet január 1-jéig még törvényalkotási munka előz meg. Az egyik ilyen

a nagyszülői gyed, az egyik törvényi vita ezen a héten már elindul"

- fogalmazott az InfoRádióban az EP-választás éjszakáján Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára, aki szeretné, ha időben minden készen állna ahhoz, hogy az érintettek felkészülten vehessék igénybe a családpolitikai kedvezményeket.

A vitára tehát kedden kerül sor az Országgyűlésben, de mint Novák Katalin leszögezte, a négy, már korábban bejelentett pont mindenképpen elindul a már ismert formában július 1-jével.

A nagyszülői gyed jelenleg ismert formájának lényege, hogy a még nyugdíj előtt álló (365 napon át a gyedre vonulás előtt biztosított jogviszonyban állt) nagyszülő is elmehet gyedre unokájával a gyermek szülei helyett, azonban a munkájáról a gyed időszaka alatt le kell mondania, ám a gyeden töltött idő majd beleszámít a munkával töltött időbe a nyugdíjszámításnál később. Fontos feltétel még, hogy a gyermek szülei - egyedülálló szülő esetén a gondozó - kereső tevékenységet végezzenek.

Arra reagálva, hogy a családvédelmi akcióterv banki finanszírozásával kapcsolatban észrevételeket tett az Európai Bizottság, elmondta: mivel kifogása nem volt az EB-nek a programmal kapcsolatban, bízik benne, hogy tartják a szavukat Brüsszelben, és nem "kaszálják el" a babavárási támogatást.

"Volt egy olyan álláspontjuk, hogy tiltott állami támogatásnak minősülhet az, ahogy a babaváró támogatás működni fog Magyarországon;

ezzel kapcsolatban voltak nehezen értékelhető megfogalmazások a részükről" - ecsetelte Novák Katalin, határozottan kijelentve, ezek az aggályok nem állhatnak a babaváró támogatás útjába.

Nyitókép: MTI/Koszticsák Szilárd

Kapcsolódó hang

Novák Katalin a keddi parlamenti vitáról
 
A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018