eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Nyitókép: Pixabay.com

Fontos részletek a Nemzeti Kötvényről

Kiderült, hogyan mozgósítják a lakástakarékokat a Nemzeti Kötvény értékesítésére, és arról is beszélt Barcza György, az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) vezérigazgatója az InfoRádió Aréna című műsorában, hogy miként lehet majd minden költség nélkül visszaváltani az új állampapírt.

Az új magyar állampapír, a Nemzeti Kötvény 2019. június 3-ától, hétfőtől lesz elérhető, kizárólag a lakosság számára. A teljes futamideje 5 év, és bizonyos időszakokban 100%-os, általában pedig 99,75%-os árfolyamon lehet visszaváltani. Az állam célja az új termékkel a lakossági befektetések bevonzása.

A Nemzeti Kötvényt a Magyar Államkincstárnál bármikor vissza lehet váltani egy 0,25 százalékos díj levonása mellett - ez néhány hetes kamatszintnek felel meg

- mutatott rá Barcza György, az Államadósság Kezelő Központ vezérigazgatója az InfoRádió Aréna című műsorában.

Felidézte, hogy az első kamatperiódusban, az első fél évben a kamatszint éves 3,5 százalék (fél évre vetítve tehát a 3,5 százalék fele). A második félévre már 4 százalékos kamatot fizet, ezután évente emelkedik a kamatszint mindig fél százalékkal. Az ötödik évben tehát évi 6 százalékos a kamat.

Lesznek olyan időszakok, amikor díjlevonás nélkül lehet hozzájutni a pénzhez:

"a kamatforduló napjánál van egy 10 napos visszaváltási ablak, amikor 100 százalékos árfolyamon visszakaphatja a befektető a tőkét és a kamatot is"

- mondta el Barcza György, hozzátéve, hogy júniustól ráadásul már a 15 százalékos kamatadó sem terheli ezeket az összegeket.

Jól jöhet az ingatlanvásárlóknak vagy -eladóknak is

Sokaknak van félretett pénze például ingatlanvásárlásra, vagy pedig eladtak egy ingatlant, de még nem tudják, mit kezdjenek az összeggel - számukra is előnyös lehet ez a rugalmas lehetőség, hiszen akár csak kettő, de akár öt évig is kamatoztathatják benne a pénzüket - mutatott rá az ÁKK vezérigazgatója.

Az a pénzügyi szolgáltatóktól függ majd, hogy lehet-e előzetesen rendelkezni arról, hogy ebben a bizonyos 10 napban visszaváltásra kerüljön az állampapír.

További újdonság, hogy a Magyar Államkincstáron, a bankokon, pénzintézeteken, valamint a postákon (amelyek csak bizonyos állampapírokat értékesítenek, például a Nemzet Kötvény is kapható lesz) kívül a lakástakarékpénztárak is beszállnak az értékesítésbe. "Az ügynökeik házhoz mennek, elmagyarázzák a konstrukciót, és

első körben értékpapírszámlát tudnak majd nyitni az ügyfeleknek a Magyar Államkincstárnál. Ezután az ügyfélnek magának kell végrehajtania a tranzakciót, személyesen egy kirendeltségen, vagy az államkincstár online felületén".

Mennyi pénz jöhet a TBSZ-ből vagy a párnacihákból a Nemzeti Kötvénybe?

Az Államadósság Kezelő Központ ezt abból kiindulva becsülte meg, hogy mennyi lakossági megtakarítás keletkezik, és ebből várhatóan mennyit tudnak állampapírba bevonzani.

"Ha legalább annyira népszerű lesz, mint a jelenleg futó állampapírok, akkor mintegy 500 milliárd forint, vagy akár még több lakossági megtakarítás is bekerülhet az év második felében"

- mondta Barcza György. Az összeg attól is függ majd, hogy mennyi régi állampapírt adnak el az új kedvéért - ezt a lecserélődési folyamatot még nem tudja megbecsülni az ÁKK.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Meglepően sok gyógyszerfüggő van Csehországban, rengeteg a depressziós gyerek is

Meglepően sok gyógyszerfüggő van Csehországban, rengeteg a depressziós gyerek is

Meghaladja az egymilliót a gyógyszerfüggők száma Csehországban. Legtöbbször egyszerűen beszerezhető, legális gyógyszerek, fájdalomcsillapítók, altatók, szorongásra és depresszióra alkalmazott tabletták okoznak függőséget. Az állam tud a problémáról, mégsem tesz ellene – állítja a Kábítószer-fogyasztást és Függőségeket Vizsgáló Nemzeti Központ.

Versenyfutás az idővel: hat napja semmi nyoma az eltűnt autista német kisfiúnak

A hét eleje a különböző mentőszolgálatok több száz tagja keresi a hétfő este az alsó--szászországi Bremervördében eltűnt hatéves kisfiút. A rendkívüli erőkkel l folyó kutatást nehezíti, hogy a hatéves Arian autista. Ez az oka annak, hogy a felkutatására a hatóságok a legkülönbözőbb eszközöket vetik be, és az autizmus szakértőivel is konzultálnak. Szombat délutánig azonban még semmi eredmény nélkül, de nem adták fel a reményt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 11:39
×
×
×
×