eur:
392.79
usd:
366.18
bux:
66129.26
2024. április 26. péntek Ervin
Nyitókép: Pixabay.com

Itt az új lakossági befektetés, amely letarolja a piacot

Mindent vihet a lakossági piacon a június 3-l jegyezhető Nemzeti Kötvény, csak emelkedő infláció mellett romolhat a versenyelőnye a jelenleg is jegyezhető állampapírokkal szemben, és többet kínál, mint a bankbetétek.

Ha valaki júniusban 1 milliót befektet a hétfőn bemutatott Nemzeti Kötvénybe, akkor 5 év múlva 273 ezer forinttal lesz gazdagabb - számolta ki a Portfolio, ugyanakkor ez nem minden, amit az új lakossági állampapír nyújt: rövidebb lejáratokon egyértelműen veri társait, és szinte bármikor megéri majd visszaváltani.

Az új magyar állampapír

  • június 3-tól lesz elérhető kizárólag a lakosság számára,
  • az Államkincstárnál, a Magyar Postán, a lakástakarékoknál és a kereskedelemi bankoknál lehet majd megvásárolni,
  • a kevésbé népszerű bónusz, féléves és kétéves papírokat is felváltja,
  • bizonyos egyhetes időszakokban 100 százalékos, máskor 99,75 százalékos árfolyamon lehet majd visszaváltani,
  • a jóváírt kamatok kamatos kamatként működnek rajta
  • nem kell megfizetni a jelenleg 15 százalékos kamatadót utána,
  • 5 éves futamidejű lesz,
  • a kamat fél év után 3,5 százalék, az első év végén négy százalék, majd ezt követően évente további fél-fél százalékpontos emelkedéssel az ötéves futamidő lejártával éri el a hat százalékot.

A portál számításai szerint ha valaki a futamidő teljes időtartamára, 5 évig tartja majd a papírt, akkor 4,95 százalékos éves átlaghozamot realizálhat rajta. Ennél magasabb fix hozamú befektetést ma nem találni a magyar piacon. Ráadásul 5 éves futamideje ellenére bármikor szabadon visszaváltható, likvid befektetésként lesz kezelhető, így természetes alternatívája lesz a rövid állampapíroknak és a bankbetéteknek is. Viszont

fix hozama miatt lehetnek olyan időszakok, amikor az inflációkövető papíroknál magasabb, illetve olyanok is, amikor azoknál alacsonyabb hozamot kínál.

Jelenleg az érvényes kamatok mellett a megmaradó 1, 3 és 5 éves (inflációkövető) állampapírok közül mindegyik hozamát veri az új állampapír. Később, ha emelkedik az infláció vagy a kamatfelár, akkor a Portfolio számítása szerint változhat az erősorrend, de az egyéves állampapírnál mindenképpen jobb hozamot kínál majd a Nemzeti Kötvény.

Most az MNB 3 százalékos inflációs célja felé konvergálnak az előrejelzések, ami mellett a Nemzeti Kötvény hozama hajszállal bár, de meghaladhatja az inflációkövető magyar állampapírok hozamát.

Címlapról ajánljuk
Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Ha áprilisban tartották volna az európai parlamenti választást Szlovákiában, akkor azt az ellenzéki Progresszív Szlovákia nyerte volna a szavazatok 27 százalékával. A hármas kormánykoalíció két pártja, a Smer és a Hlas 15, ill. 14 százalékot ért volna el – derült ki a legfrissebb közvéleménykutatás eredményeiből. A felmérés szerint a Magyar Szövetségnek is sikerülne egy képviselőt kijuttatnia Brüsszelbe.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×