INFORÁDIÓ 
2020. január 20. hétfő
Fábián, Sebestyén

nemzeti kötvény

állampapír

hozam

Itt az új lakossági befektetés, amely letarolja a piacot

Itt az új lakossági befektetés, amely letarolja a piacot

Infostart

Mindent vihet a lakossági piacon a június 3-l jegyezhető Nemzeti Kötvény, csak emelkedő infláció mellett romolhat a versenyelőnye a jelenleg is jegyezhető állampapírokkal szemben, és többet kínál, mint a bankbetétek.

Ha valaki júniusban 1 milliót befektet a hétfőn bemutatott Nemzeti Kötvénybe, akkor 5 év múlva 273 ezer forinttal lesz gazdagabb - számolta ki a Portfolio, ugyanakkor ez nem minden, amit az új lakossági állampapír nyújt: rövidebb lejáratokon egyértelműen veri társait, és szinte bármikor megéri majd visszaváltani.

Az új magyar állampapír

  • június 3-tól lesz elérhető kizárólag a lakosság számára,
  • az Államkincstárnál, a Magyar Postán, a lakástakarékoknál és a kereskedelemi bankoknál lehet majd megvásárolni,
  • a kevésbé népszerű bónusz, féléves és kétéves papírokat is felváltja,
  • bizonyos egyhetes időszakokban 100 százalékos, máskor 99,75 százalékos árfolyamon lehet majd visszaváltani,
  • a jóváírt kamatok kamatos kamatként működnek rajta
  • nem kell megfizetni a jelenleg 15 százalékos kamatadót utána,
  • 5 éves futamidejű lesz,
  • a kamat fél év után 3,5 százalék, az első év végén négy százalék, majd ezt követően évente további fél-fél százalékpontos emelkedéssel az ötéves futamidő lejártával éri el a hat százalékot.

A portál számításai szerint ha valaki a futamidő teljes időtartamára, 5 évig tartja majd a papírt, akkor 4,95 százalékos éves átlaghozamot realizálhat rajta. Ennél magasabb fix hozamú befektetést ma nem találni a magyar piacon. Ráadásul 5 éves futamideje ellenére bármikor szabadon visszaváltható, likvid befektetésként lesz kezelhető, így természetes alternatívája lesz a rövid állampapíroknak és a bankbetéteknek is. Viszont

fix hozama miatt lehetnek olyan időszakok, amikor az inflációkövető papíroknál magasabb, illetve olyanok is, amikor azoknál alacsonyabb hozamot kínál.

Jelenleg az érvényes kamatok mellett a megmaradó 1, 3 és 5 éves (inflációkövető) állampapírok közül mindegyik hozamát veri az új állampapír. Később, ha emelkedik az infláció vagy a kamatfelár, akkor a Portfolio számítása szerint változhat az erősorrend, de az egyéves állampapírnál mindenképpen jobb hozamot kínál majd a Nemzeti Kötvény.

Most az MNB 3 százalékos inflációs célja felé konvergálnak az előrejelzések, ami mellett a Nemzeti Kötvény hozama hajszállal bár, de meghaladhatja az inflációkövető magyar állampapírok hozamát.

Nyitókép: Pixabay.com
A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018