eur:
392.88
usd:
368.29
bux:
66115.42
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma
Nyitókép: Pixabay.com

Íme az állampapírokat váltó Nemzeti Kötvény részletei

Az ötéves futamidejű papír júniustól jegyezhető, szinte minden sarkon kapni lehet majd. A 6 százalékos fix hozam viszont csak azoknak jár, akik nem szállnak ki közben - visszaváltásra viszont van lehetőség.

Megszűnik jó pár állampapír, a helyükbe lépő új Nemzeti Kötvényről pedig jó pár részlet kiderült - írja a Portfolio.hu egy háttérbeszélgetésre hivatkozva.

Mint az összeállításból kiderül, a kétéves, a féléves és a bónusz papírnak is vége, a helyükbe lépő Nemzeti Kötvény pedig 5 éves futamidejű lesz, sávosan kamatozik majd és kedvezményesen visszaváltható menet közben; a kibocsátó azt célozza vele, hogy 2023-ra 6000 milliárdról csaknek megduplázódik - 11 ezer milliárd forintnyi lesz - a jelenlegi állampapír-állomány.

A részletekről beszélő Barcza György, az Államadósság-kezelő Központ vezérigazgatója és Gion Gábor, a Pénzügyminisztérium államtitkára közös háttérbeszélgetésén kiderült,

évente 800-1000 milliárd forinttal kalkulálható az állampapír-állomány növekedése, aminek jelenleg útjában áll az, hogy túl sok féle állampapír férhető hozzá.

A népszerű kötvényekből biztosan megmarad az egyéves papír és a prémium, valamint a babakötvény is, ez utóbbin kívül minden más konstrukcióban megszűnik a kamatadó terhe május végével - a babakötvénynél eddig sem volt ilyen.

Az új állampapír júniustól jegyezhető a Magyar Államkincstárnál és a Magyar Postán, de a lakástakarékoknál és a kereskedelmi bankoknál is lehet venni. A lépcsős kamatozásról szólva a vezetők elmondták,

aki 5 évig tartja a papírt, annak is változik a kamat évente, a 6 százalékos fix kamat csak az utolsó évben jár.

Az aktuális kamatot a fordulónapokon írják jóvá, onnantól kamatos kamattal működik a papír tovább. Minimális befektetési összeg nincsen, de mivel heti kibocsátású, jelentős informatikai fejlesztést igényel a rendszer.

A nyugdíjkötvényen és a Nemzeti Kötvényen kívül egyéb papír bevezetését nem tervezik.

A nyugdíjkötvénnyel kapcsolatban elmondták, várhatóan idén ősszel indulhat, ennek részleteiről is lesz majd tájékoztatás.

Címlapról ajánljuk

Vágujhelyi Ferenc az Arénában: mostantól azonnal fellép a NAV az önrevízióval visszaélők ellen

Az önrevízióval visszaélők csalárd gazdálkodása miatt versenyelőnyre tesznek szert a becsületes gazdálkodókkal szemben, és ezt nem tudjuk megengedni – mondta Vágujhelyi Ferenc, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnöke. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt az szja-bevalllásokról, az eÁFA-rendszer előnyeiről, az idén kiemelten ellenőrzött területekről és arról is, hogy az adóhatósági büntetés miért hatékonyabb, mint a büntetőeljárási szankció.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.18. csütörtök, 18:00
Dobrev Klára
árnyék-miniszterelnök, a DK-MSZP-Párbeszéd EP listavezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×