INFORÁDIÓ 
2020. május 27. szerda
Hella

nemzeti kötvény

babakötvény

állampapír

Íme az állampapírokat váltó Nemzeti Kötvény részletei

Íme az állampapírokat váltó Nemzeti Kötvény részletei

Infostart

Az ötéves futamidejű papír júniustól jegyezhető, szinte minden sarkon kapni lehet majd. A 6 százalékos fix hozam viszont csak azoknak jár, akik nem szállnak ki közben - visszaváltásra viszont van lehetőség.

Megszűnik jó pár állampapír, a helyükbe lépő új Nemzeti Kötvényről pedig jó pár részlet kiderült - írja a Portfolio.hu egy háttérbeszélgetésre hivatkozva.

Mint az összeállításból kiderül, a kétéves, a féléves és a bónusz papírnak is vége, a helyükbe lépő Nemzeti Kötvény pedig 5 éves futamidejű lesz, sávosan kamatozik majd és kedvezményesen visszaváltható menet közben; a kibocsátó azt célozza vele, hogy 2023-ra 6000 milliárdról csaknek megduplázódik - 11 ezer milliárd forintnyi lesz - a jelenlegi állampapír-állomány.

A részletekről beszélő Barcza György, az Államadósság-kezelő Központ vezérigazgatója és Gion Gábor, a Pénzügyminisztérium államtitkára közös háttérbeszélgetésén kiderült,

évente 800-1000 milliárd forinttal kalkulálható az állampapír-állomány növekedése, aminek jelenleg útjában áll az, hogy túl sok féle állampapír férhető hozzá.

A népszerű kötvényekből biztosan megmarad az egyéves papír és a prémium, valamint a babakötvény is, ez utóbbin kívül minden más konstrukcióban megszűnik a kamatadó terhe május végével - a babakötvénynél eddig sem volt ilyen.

Az új állampapír júniustól jegyezhető a Magyar Államkincstárnál és a Magyar Postán, de a lakástakarékoknál és a kereskedelmi bankoknál is lehet venni. A lépcsős kamatozásról szólva a vezetők elmondták,

aki 5 évig tartja a papírt, annak is változik a kamat évente, a 6 százalékos fix kamat csak az utolsó évben jár.

Az aktuális kamatot a fordulónapokon írják jóvá, onnantól kamatos kamattal működik a papír tovább. Minimális befektetési összeg nincsen, de mivel heti kibocsátású, jelentős informatikai fejlesztést igényel a rendszer.

A nyugdíjkötvényen és a Nemzeti Kötvényen kívül egyéb papír bevezetését nem tervezik.

A nyugdíjkötvénnyel kapcsolatban elmondták, várhatóan idén ősszel indulhat, ennek részleteiről is lesz majd tájékoztatás.

Nyitókép: Pixabay.com
A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018