INFORÁDIÓ 
2019. augusztus 21. szerda
Hajna, Sámuel

ákk

barcza györgy

állampapír

nemzeti kötvény

Megszüntetik több kedvelt állampapír forgalmazását

Megszüntetik több kedvelt állampapír forgalmazását

Infostart

A Prémium Magyar Állampapír értékesítését több más lakossági papíréval együtt a jövő csütörtökön lezárja az Államadósság Kezelő Központ, de új sorozatot indítanak.

Minden hosszú lakossági állampapír értékesítését lezárja az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) május 30-án - derül ki az intézmény honlapján megjelent tájékoztatókból. A kisbefektetőknek feltehetően a legjobban a Prémium Magyar Állampapírok (PMÁP) piacról történő kivonása fájhat, az inflációt követő kötvényből ugyanis az idei első negyedévben is csaknem 92 milliárd forint volt a nettó kibocsátás - írja a napi.hu.

Aggódni azonban nem kell,

az ÁKK közlése szerint az egész hátterében az áll, hogy a kamatadómentesség június 1-jei bevezetése miatt új sorozatokra van szükség.

PMÁP-ból kétfélét értékesít a jövő hét végéig az ÁKK, a hároméves futamidejű értékpapír 1,4 százalékos kamatprémiumot fizet az infláció fölött, az ötéves pedig 1,7 százalékosat. A hároméves PMÁP mostani kamata így évente 4,2, az ötévesé 4,5 százalék.

Az értékesítés lezárása egybeesik a nemzeti kötvény tervezett indulásával. Kamata alapján a PMÁP lehet az új állampapír fő konkurense. Az ötéves nemzeti kötvény 3,5 százalékos kamattal debütál, amelyet a tervek szerint fokozatosan, a futamidő végéig 6 százalékosra emelnek, így jön ki a 4,95 százalék körüli átlagkamat.

Ha viszont az infláció magas marad, vagy emelkedik, akkor sokan dönthetnek úgy, hogy a PMÁP-ot választják. Az ötéves PMÁP-ot eredetileg december közepéig, a hároméveset pedig jövő január végéig értékesítette volna az ÁKK.

A Prémium Euró Magyar Állampapír (PEMÁP) értékesítését is lezárja az ÁKK május 30-án. A PEMÁP-ot egyébként május 31-ig lehetett volna eredetileg megvásárolni, vagyis csupán egy nappal rövidült meg az értékesítés ideje. Az eurós lakossági állampapír is kedvelt befektetés volt az első negyedévben. A kisbefektetők több mint 14 milliárd forintnyi új megtakarításból vásároltak PEMÁP-ot, az állomány ezzel csaknem 140 milliárd forintra hízott.

A nemzeti kötvényről és a forgalomból kiderül értékpapírokról is beszélt Barcza György, az ÁKK vezérigazgatója az InfoRádió Aréna című műsorában.

Nyitókép: Pixabay.com
A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018