eur:
394.97
usd:
363.61
bux:
0
2024. március 19. kedd Bánk, József
Barcza György, az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) vezérigazgatója a Varga Mihály nemzetgazdasági miniszterrel a központi költségvetés 2017. évi finanszírozásáról tartott sajtótájékoztatón a Nemzetgazdasági Minisztériumban 2016. december 28-án.
Nyitókép: Kovács Tamás

Barcza György: ez teszi lehetővé az ország pénzügyi függetlenedését

Beléphet az állam a hosszú távú nyugdíjcélú megtakarítások piacára a tervezett Nyugdíjkötvénnyel, előtte azonban a júniusban érkező Nemzeti Kötvény sikerességére koncentrálnak a döntéshozók. Az állampapírok példája - az Államadósság Kezelő Központ vezérigazgatója szerint - ragadós lehet a pénzvilágban.

A Nyugdíjkötvényről az Államadósság Kezelő Központ vezérigazgatója, Barcza György az InfoRádió Aréna című műsorában elmondta: cél, hogy a meglévő magánpiaci termék mellett megjelenjen egy állami termék is negyedikként, ami egy újabb választási lehetőség.

"Azt látjuk, hogy a lakosság jövedelmi helyzete sokat javult az elmúlt években, a megtakarítások szintje jelentősen megemelkedett a sok száz milliárdról több ezer milliárdra" - indokolt Barcza György.

A lakossági megtakarítások körében azonban viszonylag kis hányadot tesznek ki a nyugdíj típusú befektetések. A várhatóan az ősszel megjelenő új állampapír a befektető 65 éves korában fut majd ki.

"Tehát aki nyit egy ilyen számlát, és ehhez kapcsolódó kötvényt vásárol, annak egy darab kötvénye lesz, a lejárata a 65 éves életkorához fog igazodni,

a tulajdonos bármikor, bármekkora összegben tud rá befektetni. Szeretnénk, ha infláció feletti kamatozása lenne, és lenne hozzá valamilyen adókedvezmény is"

- tette hozzá.

Rövid távú felfutásra e kötvény esetében nem számítanak, mint a most júniusban megjelenő új állampapírnál, ugyanis az ennyire hosszú távú befektetés Magyarországon - mint mondta - még nem népszerű. Bevezetéséről a kormány dönt majd, addig is a döntéshozók a júniusban érkező Nemzeti Kötvényre figyelnek.

Jön a Nemzeti Kötvény

A Nemzeti Kötvénnyel kapcsolatos aktuális tudnivalókról szólva elmondta, a teljes futamidő öt év, de a visszaváltás bármelyik nap megtörténhet ezen belül.

"A visszaváltásnál egy 0,25 százalékos díjlevonás történik, ez néhány hetes kamatszintnek felel meg" - mondta az Államadósság Kezelő Központ vezetője.

Az első kamatperiódus fél év, ekkor 3,5 százalékkal számítódik az éves kamat, a második félév már 4 százalékos kamatot fizet, innentől tovább emelkedik a kamatszint.

"Ez azt jelenti, hogy a második évben négy és fél, a harmadik évben öt, a negyedik évben öt és fél, az ötödik évben pedig már hat százalék kamatot fizet éves szinten" - részletezte Barcza György, de

lesznek olyan periódusok is, amikor díjmentesen ki lehet szállni:

a kamatforduló napjánál lesz egy 10 napos időszak, egy "visszaváltási ablak", ráadásul annyival egyszerűsödik a helyzet, hogy júniustól kezdődően a kamatadót sem vonják le.

A Nemzeti Kötvényt az állampapíroknál megszokott módon a Magyar Államkincstárnál, bankoknál, postán, illetve a lakás-takarékpénztárak üzletkötőinél lehet majd jegyezni.

Az adósság végre forintosul

Az ország államadósságának alakulásáról Barcza György elmondta, a ráta 70,8 százalékra csökkent, és korábban nem csökkent még olyan gyorsan, mint az utóbbi esztendőben.

"Tovább tudtuk csökkenteni a devizaarányt és növelni a belföldi tulajdont" - tette hozzá.

Mint elmondta,

2025-re 3 százalékra süllyed az ország devizaadóssága, onnantól mindössze két devizakötvénye marad az államnak, egy 2027-es euró- és egy 2041-es dollárkötvény,

de 2025-re szinte csak forintban lesz adóssága az országnak, ami azért nem teljesen azt jelenti, hogy minden hitelező magyar lesz onnantól, mert külföldiek is vásárolhatnak forintállampapírt.

Mint rámutatott, azzal, hogy az ország ebben az értelemben is függetlenedik a nemzetközi pénzvilág kiszámíthatatlanságától, elkezd a saját lábára állni, ez a felfogás pedig szerinte akár nemzetközileg is példamutató lehet.

A Barcza Györggyel készített teljes szerdai beszélgetést alább megtekintheti, meghallgathatja.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.19. kedd, 18:00
Hankó Balázs
a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 19. 06:51
×
×
×
×