eur:
392.37
usd:
366.01
bux:
66803.48
2024. április 26. péntek Ervin
Nyitókép: Pixabay

Hazudhatott a Facebook a videós megtekintési adatokról

A közösségi hálózat által is már bevallott "mérési hibának" komoly következményei lettek a hirdetési piacra, de a média működésére nézve is.

A Facebook több mint egy éven keresztül tudva közölt hamis adatokat a videós tartalmak megtekintéseiről - állítja számos felperes, amely bíróságra vitte az óriáscéget. 2015-ben észleltek "rendellenességet" az adatszolgáltatásban: gyanút fogtak, hogy hamisak a mért megtekintési adatok, panaszt is tettek, ezt követően

megszereztek 80 ezer oldalnyi belső facebookos dokumentumot, amelyek alapján megerősítést nyert a gyanújuk, ráadásul a Facebook egy teljes évig rá sem hederített a panaszokra, és még 2016-ban is a helytelen nézettségi adatokat közölte a hirdetőkkel.

Közben a Facebook egy stratégiát is kitalált: "megtekintés átlagos hossza" helyett "átlagos megtekintési időnek" keresztelte el a valós adatokat.

Az ügy következménye egyrészt az volt, hogy a hirdetők a videós tartalmak felé fordultak, másrészt az újságírókat alkalmazó szájtok, médiumok (Fox Sports, MTV News stb.) inkább videós szakembereket fizettek, mintsem újságírókat.

2016 augusztusában - mint a Qubit cikkéből kiderül - aztán maga a Facebook kereste meg legnagyobb hirdetőit, hogy "mérési rendszerében hibát észlelt", majd szeptember 23-án a Facebok bejelentette a "hibás mérést" azzal, hogy a "nemrég" keletkezett hibát már ki is javították.

"A mérési adatoknak úgy kellett volna kinézniük, hogy a videó teljes megtekintési idejét elosztjuk a videót megtekintő összes ember számával. Ehelyett a teljes megtekintési időt csak azon emberek számával osztottuk el, akik legalább három másodpercig nézték a videót" - közölte akkor a Facebook, hozzátéve, 60-80 százalékos "tévedés" volt az általuk megküldött nézettségi adatokban.

A felperesek azonban ezt is vitatták, mondván,

150-190 százalékos csalást is elkövethetett a Facebook, elvonzva számos hirdetőt a Twittertől és a YouTube-tól.

Miután a médiumok rájöttek, hogy a videós tartalmakra való átállás sikertelen volt, videós gyártóikat is elbocsátották, egyes számítások szerint csak a sajtóban több száz ember állásába került az adatokkal való trükközés.

Az Oxfordon közben tudományos módszerekkel is

kimutatták: nincs akkora trendváltozás a videós tartalmak fogyasztásában, mint ahogy azt a Facebook a számokban igyekezett feltüntetni.

A Bloomberg által is idézett szakirányú tanulmányok szerint is "ellentmond a józan észnek" a videók erőltetése, az emberi agy audiovizuálisan ugyanis csak kétharmad annyi információt képes befogadni, mint olvasással.

Címlapról ajánljuk

Titokzatos nagy vásárlás előtt az OTP

Az OTP Bank tavaly minden korábbi eredményét felülmúlta, a megkezdett építkezést és terjeszkedést a következő években is folytatja - mondta pénteken Budapesten, a társaság éves közgyűlésén az OTP Bank elnök-vezérigazgatója.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

A Politico értesülései szerint az Egyesült Államok pénteken egy 6 milliárd dolláros fegyvercsomagot jelenthet be Ukrajnának a nemrég elfogadott 60,8 milliárd dolláros keretből. A csomag tartalmaz majd Patriot légvédelmi rakétákat, tüzérségi lőszert, drónokat, drón elleni fegyvereket, illetve levegő-levegő rakétákat vadászgépekhez. Az AP két amerikai forrásra hivatkozva arról ír, hogy az ukránok hátrébb vonták a frontvonalról az amerikai Abrams tankokat, mivel az orosz drónok könnyen észreveszik és megtámadják őket.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×