eur:
394.04
usd:
365.67
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Eisenach, 2017. március 6.Az Opel járműgyártó emblémája a cég eisenachi gyárán 2017. március 6-án. A General Motors amerikai és a francia PSA Peugeot Citroen csoport március 6-án bejelentette, hogy a GM eladja a PSA-nak veszteséges európai érdekeltségeit, az Opelt és a Vauxhallt. (MTI/EPA/Filip Singer)
Nyitókép: MTI/EPA/Filip Singe

Házkutatás az Opelnél

Német sajtóinformáció szerint a dízeljárművek károsanyag-kibocsátásának manipulálásával kapcsolatos konkrét gyanú miatt kutakodtak a rendőrök.

A Bild.de magazin beszámolója szerint az Opel 95 ezer, 2012-es, 2014-es és 2017-es évjáratú Insignia, Zafira és Cascada dízel modelljénél a motorvezérlő szoftver meg nem engedett módon szabályozza az emissziós értékeket.

Az Opel és brit testvérmárkája, a Vauxhall tulajdonosa, a francia PSA csoport nem kommentálta a hétfőn publikált médiaértesüléseket. A német Opelt nem sikerült elérni az értesülés kommentálására. A Hessen tartományi nyomozó hivatal pedig csak egy "folyamatban lévő eljárás" tényét erősítette meg a dpa hírügynökségnek.

A berlini szövetségi közlekedési minisztérium már júliusban bejelentette, hogy kezdeményezte az Opel hivatalos meghallgatását három modelljével kapcsolatban.

Értesülések szerint - más autógyárakhoz hasonlóan - a kipufogógáz-tisztítás manipulálása miatt.

Az Opelnek a minisztériumi meghallgatáson a kipufogógáz-tisztítás bizonyos üzemi helyzetekben történő kikapcsolásával szemben felmerült aggályokat kell tisztáznia. A motorvezérlő szoftver ugyanis egyes üzemi helyzetekben, például alacsony motorhőmérséklet vagy alacsony fordulatszám esetén lehetővé teszi a kipufogógáz-tisztítás leállítását. "A meghallgatás hivatalos lezárása előtt a kikapcsolási funkció legalitásáról nem nyilatkozhatunk" - jelentette ki akkor a minisztérium szóvivője.

Az autógyártók üzembiztonsági szempontokkal indokolják a motorvezérlő szoftverbe épített kipufogógáz-tisztítás kikapcsolási funkciót. Számos modellnél azonban kérdéses a kikapcsolási funkció indokoltsága.

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×