INFORÁDIÓ 
2020. november 28. szombat
Stefánia

autó

emisszió

szigorítás

autóeladás

Szigorítás miatt bajban az autóipar

Szigorítás miatt bajban az autóipar

A szigorúbb kibocsátási szabályokat okolják azért, hogy szeptemberben 23 százalékkal estek az új autók eladásai Nyugat-Európában.

Ágazati adatok szerint az új, szigorú emissziós korlátozások miatt közel 300 ezer kevesebb új autót adtak el a nyugati-európai kereskedők. Mint a Reuters megjegyezte, az előírások nyomán egyes új modellek nem jelenhetnek meg a kereskedőknél.

Az új, Összehangolt Könnyű Gépjármű Tesztet (WLTP) szeptember 1-jén vezették be, és ennek nyomán a Volkswagen és a Renault nem tudja leszállítani néhány modelljét, amíg azok nem mentek át a minősítési folyamaton.

„Több tényező is befolyásolja a piacokat, például a WLTP-nek megfelelően tesztelt felhalmozódott autók ügye. Emiatt leállították néhány népszerű modell eladásait” - mondta David Oakley, az LMC Automotive ágazati tanácsadó cég elemzője.

Az érintett kocsik között megtalálható a Volkswagen Golf és Touran, a Renault Espace és Kadjar, a Nissan Qashquai, a Fiat Tipo és a Jeep Renegade.

Az új szabályok célja az, hogy a gyártók őszintébb adatokat szolgáltassanak a kocsik valódi fogyasztásáról.

A korábbi rendszerben ugyanis olyan különböző taktikákkal javították az adatokat, például soha nem kapcsolták be a fogyasztást növelő klímát, mindig kisebb testsúlyú és hegymenetben soha nem közlekedő vezetővel számoltak és számukra kedvező módon állították be a keréknyomást. Ennek nyomán

a gyári adatok gyakran 30-40 százalékkal alacsonyabban voltak, mint a valódi fogyasztás.

A Volkswagen és a Renault számára kevésbé fájdalmas a helyzet, mert a nyári leértékelések során megugrottak az eladásaik. Augusztusban masszív 27 százalékkal lódult meg felfelé a piac, mivel a készülő szigorításokra készülve a gyártók gyorsan szabadulni próbáltak egyes modellektől.

Aztán jött a szeptember, és fordult a kocka. Németországban például a Volkswagen modellek késlekedő tesztjei miatt 30,5 százalékkal estek az eladások.

  • Franciaországban a Renault tesztelési folyamata csökkentette közel 13 százalékkal, az eladásokat.
  • Olaszországban ennek szinte kétszeresével, 25,5 százalékkal esett vissza az új kocsik regisztrációja.
  • Nagy-Britanniában több mint 20 százalékkal kevesebb autót adtak el szeptemberben.

Ágazati elemzők arról is írnak, hogy az egészségügyi hatások miatti kampányokat követő politikai fellépés nyomán több mint 8 százalékkal szorultak vissza a dízelkocsik Európában. Sok városban a hatóságok még az új és a benzines kocsiknál kevesebb szén-dioxidot kibocsájtó dízeleket is tiltják vagy büntetik.

Az emberek közben azonban még mindig veszik a benzinéhes terepjárókat, ami rontja a fogyasztási és a kibocsájtási átlagot is.

Nyitókép: pexels

Kapcsolódó hang

Szigorítás miatt bajban az autóipar
 
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018