eur:
394.25
usd:
370.79
bux:
0
2024. április 19. péntek Emma
Frankfurt, 2018. január 29.2017. augusztus 2-án Frankfurtban készített kép egy dízel Volkswagen kipufogóiról. Német újságok 2018. január 28-i beszámolói szerint a Volkswagen, a Daimler és a BMW által alapított és időközben már megszűnt, a szállítási szektor környezeti és egészségügyi helyzetével foglalkozó európai kutatócsoport (EUGT) megbízásából az aacheni Egyetemi Kórház egyik intézete 25 emberen tanulmányozta a dízel üzemanyag füstjében lévő egyik gáz, a nitrogén-dioxid (NO2) hatását. (MTI/AP/Michael Probst)
Nyitókép: Michael Probst

Satuba fogta Németországot a dízelbotrány

A német utakon közlekedő 15 millió, dízelüzemű autó fele jobban károsítja a levegőt, mint szabadna. A kormány több félmegoldás közül kénytelen választani, de sem az ellenzék, sem az autógyárak nem akarnak együttműködni.

Németországban 15 millió dízelmeghajtású személyautó közlekedik, és több, mint 50 százalékuk nagyobb mértékben szennyezi a levegőt, mint azt az Európai Unióban érvényes előírások megengednék. A dízelbotrány következtében a kormány intézkedéseket hozott, amelyek elősegíthetik, hogy a dízelmeghajtású autókat ne tiltsák ki a városokból.

A régebben vásárolt dízelkocsik tulajdonosai azonban hiába remélték, hogy a kormány olyan döntést hoz, amely az autógyárakra hárítja a járművek környezetbaráttá alakításának költségeit.

Andreas Scheuer közlekedési miniszter Berlinben ismertette a kormány határozatát, amelynek értelmében - úgymond - vonzó prémiumokat vagy

árkedvezménnyel járó csereprogramot

kínálnak az Euro 4-es és az Euro 5-ös környezetvédelmi besorolású dízelautók tulajdonosainak. Az Euro 5-ös osztályba tartozó gépkocsik esetében a motor átalakítása is megoldást jelenthet, feltéve, ha a jármű alkalmas arra, hogy abba beszereljék a kipufogógáz utókezelő rendszerét.

Andreas Scheuer hangsúlyozta, hogy az átalakítás költségét az autógyártóknak kell viselniük, de sietve hozzáfűzte, hogy erről még nem állapodtak meg az érintett gépkocsigyárakkal.

Az Opel konszern máris bejelentette, hogy elzárkózik az átalakítás költségeinek átvétele elől. Hozzá hasonlóan a BMW is, míg az amerikai dízelbotrány kulcsszereplője, a Volkswagen hajlandóságot mutat a költségek megosztására az autótulajdonosokkal, de csak, ha a többi autógyár is.

A berlini kormány azonban aligha gyakorolhat az eddiginél nagyobb nyomást a gépkocsigyárakra, ugyanis a német árukivitelben vezető helyen áll a személyautók exportja.

Közben az Európai Unió is sürgeti Berlint a környezetvédelmi intézkedések betartására, ugyanis 14 városban, így

Hamburgban, Kölnben, Stuttgartban, Münchenben és Düsseldorfban jóval túllépi a levegő nitrogén-oxid-tartalma a köbméterenkénti 40 milligrammos egészségügyi határértéket.

Az ellenzéki pártok bírálták a kormány döntését, amelyet - epésen - az autógyárak új akciós programjának neveztek, ugyanis 8 ezer euróig terjedő kedvezménnyel lehet lecserélni a régebbi dízelüzemű személygépkocsikat. Egyelőre azonban úgy tűnik, hogy azok számára, akik az árengedmény ellenére sem tudnak új autót vásárolni, nem marad más választás, mint az átalakítási kiadások vállalása, ellenkező esetben hamarosan a városok elkerülésére kényszerülnek.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×