eur:
387.83
usd:
363.9
bux:
55846.48
2023. szeptember 21. csütörtök Máté, Mirella
Víz alatt álló nyaraló Balatonfenyvesen, ahol az erős északi szél miatt kiöntött a Balaton vize 2014. május 14-én. Több Balaton-parti településen már elrendelték a védekezést a tó magas vízállása és az egyre erősödő széllökések miatt a parthoz közeli épületek megóvása érdekében.
Nyitókép: MTI Fotó: Varga György

Nem a betörők, hanem az extrém idő okoz károkat a nyaralókban

A nyári időszakban tetőzik a betörések száma a nyaralóövezetekben, de a biztosítók adatai szerint az ilyen károk nem érik el az összes kárbejelentés tíz százalékát sem - mondta az InfoRádiónak a Magyar Biztosítók Szövetségének kommunikációs vezetője.

A tavaszi és nyári időszakban jelentősen megugrik a kárbejelentések száma, így a nyaralókra kötött lakásbiztosításoknál is szezonalitás látható - közölte Lambert Gábor, a Magyar Biztosítók Szövetségének kommunikációs vezetője.

Mint mondta: a nyaralókat csak az év bizonyos szakaszában használják a tulajdonosok, az év fennmaradó részében üresen állnak, ezt nevezzük lakatlansági kockázatnak, amelyből adódóan a tulajdonos csak később veszi észre, ha kár keletkezik a lakásában. A biztosítók a lakásbiztosításokhoz hasonló fedezetet kínálnak a nyaralókra.

Több a viharkár, mint a betörés

A biztosítók adatai szerint

a betörések okozta károk nem érik el az összes kárbejelentés tíz százalékát sem. Sokkal inkább jellemzőek a téli fagy, illetve a nyári viharszezon okozta károk.

Míg például az állandóan lakott ingatlanoknál a káresetek mindössze 30-40 százaléka származik vízkárból, addig a nyaralók tekintetében ez az arány már a 90 százalékot is megközelíti, köszönhetően főként a nem megfelelő téliesítésnek - írja a MABISZ.

A Belügyminisztérium és a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács támogatásával létrejött Prevenciós Bűnözés-Statisztikai Adattár (PRE-STAT) webes térinformatikai alkalmazásából például kiderül, hogy

Somogy megye Siófoki járásában 2010 és 2017 között minden évben a nyári hónapokban tetőzött a lakásbetörések száma, átlagosan havi 60 esettel.

Ezzel szemben a megyeszékhelyen, Kaposváron novemberben és decemberben, vagyis a szezonalitás jól kimutatható az üdülőövezetekben - jegyezte meg a MABISZ kommunikációs vezetője.

Nyaralók biztosítása

A lakásbiztosítások hasonló fedezetet kínálnak a nyaralókra a biztosítók, de figyelembe veszik azt is, hogy ezek a biztosítások szolgáltatásaikban, díjszabásukban eltérhetnek a standard lakásbiztosításokétól. A biztosítás megkötése előtt így érdemes több ajánlatot is áttekinteni. Éves szinten néhány tízezer forintért már megfelelő védelemhez juthat az ingatlantulajdonos - mondta Lambert Gábor.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2023.09.21. csütörtök, 18:00
Baán László
a Szépművészeti Múzeum főigazgatója, a Liget Budapest projekt miniszteri biztosa
Ütés után visszarántották a forintot

Ütés után visszarántották a forintot

A szerda esti Fed-üzenetek már eleve rontottak a nemzetközi befektetői hangulaton, és így a forint is gyengült kicsit, mert még egy idei kamatemelést vetítettek előre, illetve jövőre is az eddig gondoltnál jóval magasabb lehet az amerikai kamatpálya. Aztán csütörtökön délelőtt a magyar gazdaságpolitika irányítóitól elhangzott üzenetekre hirtelen eséssel reagált a forint. Varga Mihály pénzügyminiszter többek között azt jelezte, hogy újabb bankadó-emelés is jöhet a kamattámogatási programok, illetve magának a költségvetési deficitcélnak a felülvizsgálata mellett. A forintesés azzal együtt következett be, hogy Matolcsy György jegybankelnök azt jelezte: óvatos lépésekkel fog haladni a magyar monetáris politika, hogy az inflációcsökkenés mellett tartósan pozitív reálkamatot kínáljon a forint. A borongós külpiaci hangulatban, az OTP Bank 6-7%-os esése mellett a forint a délutáni kereskedésben 389 közelébe esett az euróval szemben, alulteljesítést produkálva a régiós devizák között. Aztán a Fidesz frakcióvezetője felőli jelzések hatására (nem lesz bankadó emelés és a kamattámogatások felülvizsgálata), hirtelen enyhült a nyomás a magyar eszközökön.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×