eur:
392.37
usd:
365.46
bux:
0
2024. április 26. péntek Ervin
Csütörtöktől új forintbankjegy lesz törvényes fizetőeszköz

Csütörtöktől új forintbankjegy lesz törvényes fizetőeszköz

Korszerűbb, új biztonsági elemekkel nyomott 1 000 forintos bankjegyet vezet be az MNB. Az új forintbankjegy holnaptól válik törvényes fizetőeszközzé, a készpénzforgalomban azonban csak 2018. március 1-től jelenik meg.

A régi ezressel 2018. október 31-ig fizethetünk, ám a régi bankjegyek ezután sem veszítik el értéküket: a posta és a pénzintézetek három évig, a jegybank pedig húsz évig díjmentesen váltja át azokat érvényes, megújult bankjegyekre.

Az augusztus 24-i törvényes fizetőeszközzé válás, valamint a készpénzforgalomban való megjelenés közötti hónapok arra szolgálnak, hogy a készpénzt elfogadó automatákat illetve a készpénzellátási lánc egyéb szereplőit felkészíthessék az új bankjegyek elfogadására - írja a Pénzcentrum.

Csütörtöktől új forintbankjegy lesz törvényes fizetőeszköz

Gerhardt Ferenc, az MNB alelnöke a bankjegycsereprogram eddigi eredményeiről elmondta, hogy a korábban lecserélt ötezres bankjegyeknél 80, a kétezreseknél pedig 86 százalékos csere ment már végbe. A vezető azt is elmondta, hogy az új bankjegyen megjelent egy holló, mely a bankjegy forgatására a szivárvány színeiben változik.

A főbb motívumok és az értékjelzés érdes felületűek, azok jól tapinthatóak. A hologram másik helyre került az új bankjegyen, a biztonsági elemekről pedig Pataki Tibor, az MNB készpénzlogisztikai igazgatója elmondta, hogy UV-A és UV-C hullámhosszú készpénzvizsgálóval is ellenőrizhetőek. 

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×