eur:
393.77
usd:
365.39
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Jönnek a kényszerárverések, zöld jelzést kaptak a bankok

Jönnek a kényszerárverések, zöld jelzést kaptak a bankok

Egyre többen maguk adják el bedőlt lakáshiteles ingatlanjukat, de a bankok is belehúztak: tavaly a második fél évben több száz korábbi kvótás ingatlant értékesítettek - írja a Világgazdaság.

Több mint 10 ezer bedőlt hiteles lakását értékesítették tavaly a Magyar Nemzeti Bank friss adatai szerint.

  • A legtöbb nehéz helyzetben lévő ingatlanhitelesen a Nemzeti Eszközkezelő (NET) segített, 6184 lakóingatlant vett át, 
  • maguk az adósok 2743 ingatlant értékesítettek,
  • a bankok pedig csaknem 1100 ingatlant árvereztettek el.

2013 óta a legtöbb bajba jutott adós lakását a NET vásárolta meg, a jegybank adatai szerint tavaly év végén már 25 ezer darab fölött volt a lezárt tranzakciók száma. Az eszközkezelő 35 ezres befogadási kerete azonban az év végére már kimerülőben lehetett - írja a Világgazdaság.

Egyre többen adják el a lakásukat, hogy szabaduljanak a bedőlt hiteltől. Főként a fővárosban és Pest megyében, aminek oka lehet az ingatlanok árának megemelkedése. 2013 eleje óta 7810 ingatlant adtak el, de míg korábban jó, ha havonta száz lakást értékesítettek így, 2016-ban már havonta 200-nál is több ingatlantól váltak meg.

Aki nem hajlandó önszántából eladni a lakást, majd kifizetni a hitelt, az a bankok egyre keményebb fellépésére számíthat. A hitelintézetek eddig viszonylag keveset árvereztek, mivel a kényszerértékesítési kvóta 2015-ig megkötötte a kezüket, azt követően pedig volt egy moratórium a végrehajtásokra a forintosítás és az ahhoz kapcsolódó elszámolás miatt. Most már azonban zöld a lámpa, és a bankok elkezdték gyors ütemben a piacra dobni a korábbról beragadt ingatlanokat, sőt a kvóta kivezetése óta bedőlt fedezeteket is egyre többször árvereztetik el.

Címlapról ajánljuk
„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

Játék a szabadban, sok mozgás, esténként társasjáték, ébredés csörgőóra nélkül, nyugodt reggelik és lazább időbeosztás – ezt javasolja a szülőknek a tavaszi szünet idejére a gyermekpszichológus. Gyarmati Éva szerint a tananyag pótlásának nem ez az ideje, a tankönyvek csak a szünet utolsó délutánján kerüljenek elő.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×