eur:
389.26
usd:
362.56
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

A Brexit sem kergeti haza a kint élő magyarokat

A Századvég elemzése szerint az a legvalószínűbb forgatókönyv a Brexit utáni helyzetben, hogy az Egyesült Királyság és az Európai Unió kereskedelmi és beruházási partnerség keretében folytatja tovább a gazdasági együttműködést. Kutasi Gábor, a Századvég Gazdaságkutató Zrt. vezető közgazdásza az InfoRádiónak azt mondta: olyan mértékű a bérkülönbség, hogy nem várható a kint élő magyarok hazatelepülése.

Az Európai Unió alapelvei közé sorolt négy szabadság elvéből "Nagy-Britannia mindössze a munkaerő szabad áramlását kívánja felmondani, míg az áruk, szolgáltatások és tőke szabad mozgását nem".

„Mindenképpen kockázatos Magyarország számára ez a Brexit.”

A Századvég Gazdaságkutató Zrt., vezető közgazdásza szerint Magyarország a Brexitnek kevésbé kitett országok közé tartozik, ezért az Egyesült Királyság kilépése nem lesz "kifejezetten erős hatással" rá.

A brit kilépés talán legfontosabb következménye Magyarországot illetően a közös költségvetés várható csökkenése lesz. Kutasi Gábor az InfoRádiónak nyilatkozva arról is beszélt, hogy egyelőre még kérdéses a szigetországban dolgozó magyar munkavállalók jövője, bár elvileg, akik már kint vannak, azok maradhatnak.

„Korábban, tavaly év végén végeztünk elemzéseket, hogy mi következhet be. Olyan mértékű a bérkülönbség, hogy mérhető munkaerő-visszaáramlás nem fog jelentkezni, sőt az angol font leértékelődése, ami a Brexit-népszavazás után következett be, forintbevételekben csökkentik a brit jövedelmet, de még mindig akkorák a különbségek, hogy erre sincs kilátás.”

A Kiss István, a Századvég Alapítvány vezető kutatója által is jegyzett elemzésben a szerzők arra is kitérnek, hogy Nagy-Britannia kilépésével az Európai Unió gazdasági pozíciója is gyengül a világban

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×