eur:
388.69
usd:
361.66
bux:
68900.51
2024. május 9. csütörtök Gergely

Nem hitelesítette a devizahitelekkel kapcsolatos népszavazási kérdést az NVB

Megtagadta a devizahitelekkel kapcsolatos népszavazási kérdés aláírásgyűjtő ívének hitelesítését szerdai ülésén a Nemzeti Választási Bizottság (NVB).

Az NVB-hez egy magánszemély nyújtotta be a kérdést, amely úgy hangzott: "Egyetért-e ön azzal, hogy az Országgyűlés foglalja törvénybe azt, hogy a devizaalapú kölcsönszerződések devizafolyósítási árfolyamának emelkedéséből eredő devizaárfolyam-különbözet terhét a hitelező pénzügyi intézmények viseljék?"

A testület ülésén Patyi András, a bizottság elnöke azt mondta, az Országgyűlés hatáskörébe tartozó ügyről van szó, de a feltett kérdés alapján nem lehet eldönteni, hogy a már megkötött, érvényes szerződések vagy a megkötendők esetében kellene a szabályt alkalmazni.

Mint mondta, az Országgyűlés törvényt alkotott és több törvényt módosított a forintosítás tárgyában, de a kérdés alapján sem jogalkotói, sem választópolgári szempontból nem egyértelmű, hogy egy sikeres népszavazás esetén ezen intézkedések sorsa hogyan alakulna.

Kitért arra is, hogy meglátása szerint a kérdés burkoltan az alaptörvény módosítására irányul. Emlékeztetett: az alaptörvény szerint jogszabály csak kivételes esetekben módosíthatja a hatálybalépése előtt megkötött szerződések tartalmát, egy sikeres népszavazás esetén azonban az Országgyűlésnek módosítania kellene ezt az alaptörvényi rendelkezést, hogy kiszélesítsék a szerződések módosításának lehetőségét.

A határozattervezet vitájában Litresits András, az MSZP delegáltja amellett érvelt, hogy ne hivatkozzanak az alaptörvény-módosítási szándékra, mert az Országgyűlés a témában megalkotott jogszabályokkal már megmutatta, hogy be lehet avatkozni ilyen ügyekbe.

Fábián Adrián, a testület Országgyűlés által választott tagja amellett érvelt, hogy a kérdést hitelesítsék, mert már született olyan törvényhozói döntés, amely az adósok terheit igyekezett csökkenteni.

A testület többsége végül úgy döntött, a kérdés nem hitelesíthető, mert nem felel meg az egyértelműség követelményének és burkoltan az alaptörvény módosítására irányul. A határozat ellen szavazott Fábián Adrián, Litresits András és Borbély Andrea, a Jobbik képviselője.

A határozattal szemben 15 napon belül lehet jogorvoslatot benyújtani a Kúriához.

Címlapról ajánljuk
Megérkezett a kínai elnök Budapestre
videó, képek

Megérkezett a kínai elnök Budapestre

Este kilenc óra előtt szállt le Hszi Csin-ping gépe a budapesti Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren. Orbán Viktor és Lévai Anikó fogadta az elnöki párt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.09. csütörtök, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Felemás zárás a tőzsdéken

Felemás zárás a tőzsdéken

Szerda reggel kedvezőtlen hangulatban telt a kereskedés Ázsiában, ezt követően pedig ugyan reggel jó hangulatban indult a nap Európában, de a déli órákra megtorpant az emelkedés. A magyar tőzsde ma alulteljesítő volt, ami elsősorban az OTP eséséből adódott. A hazai nagypapírok közül nagyot ralizott azonban a Mol, a befektetők megkönnyebbültek a hírre, hogy a kormány szerint az üzemanyagkereskedők eleget tettek a kormány kérésének az elmúlt két hétben. Egyre rosszabra fordul a hangulat az amerikai tőzsdéken, nem kizárt, hogy megszakad ma az öt napja tartó emelkedő széria.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×