eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Az INA újra akarja tárgyalni a Mollal kötött részvényesi megállapodást

A horvát kormány csütörtökön jóváhagyta, hogy tárgyalások kezdődjenek a Mollal a Mol-INA részvényesi szerződés módosításáról.

A horvát Hina hírügynökség beszámolója szerint Djuro Popijac gazdasági miniszter elmondta: a tárgyalások célja, hogy hatékonyabbá váljon az eredeti, 2003-ból származó szerződésben foglalt célok megvalósítása, különös tekintettel a nemzeti energiabiztonságra.

"Úgy gondoljuk, hogy ezek a célok nem valósultak meg"- olvasható a horvát kormány csütörtöki közleményében.

A horvát kormány még a héten írásban fogja kérni a találkozót a Moltól. A tárgyaló delegáció tagja lesz a gazdasági miniszter mellett Martina Dalicand pénzügyminiszter, valamint Davor Stern, az INA felügyelő bizottságának az elnöke.

Az INA legnagyobb tulajdonosa, a Mol 47,47 százalékot birtokol a társaság papírjaiból, míg a horvát kormány részesedése 44,84 százalék.

A Mol nyitott

Somlyai Dóra, a Mol kommunikációs igazgatója szerint a magyar cég mindig is nyitott volt bármilyen egyeztetésre stratégiai partnerével, Horvátország kormányával.

Közölte: a Molnak meggyőződése, hogy az INA fejlődése, valamint a kelet-közép-európai energiabiztonság területén elért eredmények azt bizonyítják, hogy a szerződések teljesítik a két fő részvényes és stratégiai partner eredeti szándékait. A Mol pedig nyitott ezen eredmények további fejlesztésére.

Kifejtette, hogy a részvényesi megállapodásoknak megfelelően, illetve a horvát kormány és a Mol közös együttműködésének eredményeként, az INA jelentős mértékben fejlődött az elmúlt években. Pénzügyi helyzete stabilizálódott, a kutatás, kitermelési és kereskedelmi befektetések felgyorsultak. A rijekai finomító modernizációs program első fázisának befejezésével az INA képes immár arra, hogy az európai elvárásoknak megfelelő Euro V-ös üzemanyaggal lássa el a horvát piacot és a fogyasztókat.

Somlyai Dóra elmondta azt is, hogy 2011 első negyedévében ráadásul az INA rekordnagyságú nyereséget ért el, ami már a harmadik sikeres negyedév a sorban. Az új hosszú távú gázellátási szerződéssel pedig az INA hozzájárult Horvátország energiabiztonságának megerősödéséhez.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×