INFORÁDIÓ 

2018. március 20. kedd
Klaudia

Így befolyásolják az adóváltozások a lakosság megtakarítási kedvét

Infostart / InfoRádió
Egyre nagyobb hangsúlyt kap az öngondoskodás a lakosság körében - mondta el az InfoRádióban K&H Alapkezelő vezérigazgatója. Zobor Zsuzsanna közölte: tavaly év végére több mint kétszázezer befektető csaknem 600 milliárd forintot takarított meg a nyugdíj-előtakarékossági illetve a tartós befektetési számlákon. A szakember úgy látja, az idei szja-törvényváltozások növelhetik a megtakarítási kedvet, de a bevezetés óta eltelt idő rövidsége miatt az erről szóló adatok még eléggé bizonytalanok.

Az elmúlt időszak törvényi változásai felhívták a lakosság figyelmét az öngondoskodás fontosságára. Ami egyértelmű trend a piacon, hogy terjed a hosszabb távú gondolkodás. Amíg korábban az ügyfelek két-három év távlatában sem láttak könnyen előre, most rákényszerülnek arra, hogy akár tíz-húsz esztendőre, vagyis a nyugdíjas éveikig tervezzenek - mondta el az InfoRádióban a K&H Alapkezelő vezérigazgatója.

A másik új jelenség, hogy nő a rendszeres megtakarítások szerepe. Egyre többen adnak havi megbízást befektetésre, kisebb-nagyobb összegekkel - tette hozzá Zobor Zsuzsanna.

A vezérigazgató arról is tájékoztatott, hogy léteznek kifejezetten olyan, új, államilag támogatott konstrukciók, mint például a nyugdíj-előtakarékossági, illetve a tartós befektetési számla, amelyek kamatadó mentességet élveznek. E két formát tavaly év végéig összesen több mint kétszázezren választották, és így 590 milliárd forintot takarított meg a lakosság - tette hozzá.

Arról, hogy az idei szja-törvényváltozások is befolyásolhatják-e a megtakarítási kedvet a vezérigazgató úgy vélekedett: az első, alacsonyabb jövedelemadóval számolt fizetéseket februárban kapták meg a dolgozók, így az eltelt idő rövidsége miatt messzemenő következtetéseket nehéz lenne levonni.

Némileg mindenképpen nő a megtakarítási kedv, és az érdeklődés a rendszere megtakarítási formák iránt, de az erről szóló adatok még eléggé bizonytalanok - jegyezte meg Zobor Zsuzsanna.

Hanganyag: Kaputa Júlia


A címlapról ajánljuk