eur:
389.11
usd:
361.37
bux:
68427.9
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

A jegybanki alapkamat szinten tartását várja az elemzők döntő többsége

A jegybanki alapkamat szinten tartását várja az elemzők döntő többsége a Magyar Nemzeti Bank monetáris tanácsának hétfői ülésén. A Reuters által megkérdezett 26 szakértő közül 25 úgy véli: az év végéig marad a jelenleg 5,25 százalékos alapkamat. 12 elemző szerint a jövő év végén is a mostani szinten lesz a mutató, míg heten emelést, négyen pedig csökkentést prognosztizálnak.

A szakértőket az infláció alakulásánál jobban foglalkoztatta, az a tény, hogy a fogyasztói kereslet még 2011-ben is gyenge marad, bár a export és a beruházások fellendülésének eredményeként a bruttó hazai termék, a GDP növekedése az idei 0,8 százalékról a konszenzus szerint 2,55 százalékra gyorsul jövőre. Egységes a vélemény a londoni elemzői közösségben is arról, hogy a monetáris tanács változatlanul, 5,25 százalékon hagyja az alapkamatot, amely várhatóan az idén már nem módosul.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Leszúrt a forint

Leszúrt a forint

Pénteken az amerikai munkaerőpiaci adatok a forint piacán is nagyobb kilengéseket okoztak, ezt követően hétfő reggel egyelőre minimális gyengülésben van a magyar fizetőeszköz a vezető devizákhoz képest. Gazdasági események szempontjából különösen a csütörtöki és pénteki nap hozhat nagyobb mozgásokat a forint piacán, ugyanis fontos magyar államháztartási és inflációs adatok kerülnek majd publikálásra. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×