INFORÁDIÓ 

2018. március 23. péntek
Emőke

EBRD: jelentősen javult a magyar gazdaság nemzetközi tőkepiaci környezete

InfoRádió / MTI
Lelassult, de nem fordult vissza a tágabb értelemben vett Kelet-Európa reformfolyamata a 2008-2009-es időszak súlyos pénzügyi válsága közepette, és a térségben lezajlott idei kormányváltások után is jórészt megmaradt a reformlendület - áll a londoni Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank éves jelentésben. A 238 oldalas elemzésből kitűnik, hogy az egyes átalakulási kategóriákra adott osztályzati listán Magyarország, Észtországgal holtversenyben, továbbra is vezeti a mezőnyt.

A jelentés szerint a magyar gazdaság nemzetközi tőkepiaci környezete jelentősen javult. A szuverén törlesztéskockázat fedezetére köthető hitelpiaci származékos csereügyletek felára a márciusi jelentősen szűkült, és a forint is visszanyerte a 2008 októbere óta elszenvedett árfolyamveszteségek zömét.

A piaci hangulat azonban törékeny, ezért Magyarországnak 2010-ben további kiadáscsökkentésekre lehet szüksége. A 4 nagy vizsgált területen - a vállalati szférán, a piaci-kereskedelmi rendszeren, a pénzügyi szektoron és az infrastruktúrán - belüli 9 alkategória közül Magyarország 8-ban a 4 mínusztól 4 pluszig terjedő legjobb osztályzati sávban van, és csak a versenypolitikára kapott 3 pluszt.

A címlapról ajánljuk