eur:
389.73
usd:
362.76
bux:
68131.73
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Elszállt az infláció

A fogyasztói árak májusban 1,5 százalékkal nőttek az egy hónappal korábbihoz képest, és 3,8 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbi szintet - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) csütörtökön. Az adatok ismeretében az elemzők a pénzromlás ütemének további gyorsulására számítanak.

A maginfláció májusban 0,4 százalék, 12 havi összehasonlításban 3,1 százalék volt. A nyugdíjas fogyasztói kosárra számított áremelkedés 12 havi indexe májusban 5,5 százalékot tett ki.

Az idei első öt hónapban az árak átlagosan 3,2 százalékkal haladták meg az előző év azonos időszakit.

A fogyasztói árak áprilisban 0,8 százalékkal nőttek az egy hónappal korábbihoz képest, és 3,4 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbi szintet

Tavaly májusban a fogyasztói árak 7 százalékkal voltak magasabbak az egy évvel korábbinál.

A portfolio.hu felmérése szerint elemzők 3 százalékos inflációt vártak májusra, hasonlóan a londoni elemzőkhöz. A honlap szerint megugró inflációért elsősorban az idényáras élelmiszerek (zöldség, gyümölcs) drágulása felel. Ennek hatására az egész élelmiszer szegmensben egyetlen hónap alatt 4,9 százalékos volt a drágulás.

Az egyedi tényezők által befolyásolt termékkör drágulására utal az is, hogy a maginflációs mutató egyáltalán nem ugrott meg, sőt, 0,1 százalékponttal még mérséklődni is tudott.

Ugyanakkor nem csupán itt van mozgolódás - úgy tűnik a forintgyengülés több hónapig elhúzódva érezteti a hatását, és ebben az sem sokat fékez, hogy azóta jelentős korrekció történt az árfolyamban - írta a portfolio.hu.

Még rosszabb jön

A meglepően magas májusi inflációs adat után az elemzők a jegybank 3 százalékos inflációs céljánál jóval magasabb éves átlagos index-szel számolnak 2009-ben.

Címlapról ajánljuk
Bujdos Eszter az üzemanyagárakról: most lehetünk optimisták

Bujdos Eszter az üzemanyagárakról: "most lehetünk optimisták"

A kormányzat nyomásának engedve, illetve az olaj világpiaci árának következtében folyamatosan csökken az üzemanyagok ára a hazai benzinkutakon. Ha a forint erősödni tudna a dollárhoz képest, akkor az árak elérnék a régiós középmezőny átlagát. Az InfoRádió az árak alakulásának hátteréről és a várakozásokról kérdezett szakértőt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×