eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 19. vasárnap Ivó, Milán

A magyar lakossági gáz volt a legolcsóbb az EU-ban tavaly júliusban

A 2005 júliusa és 2006 júliusa közötti 12 hónapban Magyarország volt az egyetlen uniós tagállam, ahol csökkent, egy százalékkal a lakossági gáz ára - közölte az Európai Unió statisztikai hivatala. A másik 24 tagállamban átlagosan 20 százalékkal emelkedtek a gázárak a háztartások számára.

Az ipari nagyfogyasztóknak valamennyi országban többet kell fizetniük a gázért; a 29 százalékos uniós átlaggal szemben Magyarországon ebben a kategóriában 37 százalékos volt a drágulás.

Az Eurostat adatai szerint uniós összehasonlításban tavaly júliusban Magyarországon voltak a legalacsonyabbak a gázárak, és itt az ár adótartalma is jelentősen alacsonyabb a közösségi átlagnál.

Tavalyelőtt és tavaly július között uniós szinten átlagosan 20 százalékkal emelkedtek a gázárak a háztartások és 29 százalékkal az ipari nagyfogyasztók számára.

Litvániában 43 százalékkal, Lettországban 38 százalékkal, Dániában 34 százalékkal kellett többet fizetni a gázért tavaly nyáron, mint tavalyelőtt, ezek a legnagyobb emelkedések a háztartási statisztikában.

Az ipari szektorban Nagy-Britanniában emelkedett leggyorsabban a gáz ára, 53 százalékkal. Litvániában 51 százalékkal, Spanyolországban 43 százalékkal drágult.A statisztika szerint uniós összehasonlításban tavaly júliusban Magyarországon voltak a legalacsonyabbak a gázárak a háztartások számára, gigajoule-onként kevesebb mint 5 euróval. Az uniós átlag 14 euró volt, de például Dániában 35 eurót, Svédországban 25 eurót kellett fizetni egy egységért.

Az ipari szektorban Magyarország valamivel 8 euró fölötti árral a "középmezőnyben" van, a 9,22 eurós uniós átlag közelében. Itt Észtország a legolcsóbb alig több mint 3 eurós árral, míg Svédország a legdrágább 13 euróval.

A magyar adó is a legalacsonyabbak közé tartozik: az uniós átlagár 22,2 százalék volt tavaly júliusban, szemben a magyar 13 százalékkal a háztartási kategóriában, míg az ipari fogyasztók a 25 országban átlagosan 6,1 százalék, Magyarországon 2,5 százalék adót fizettek a gázzal.

Címlapról ajánljuk
Minden bejelentés számít a gyermekek online bántalmazása elleni harcban

Minden bejelentés számít a gyermekek online bántalmazása elleni harcban

A szabályozás területén megindult fejlődés Európa és Magyarország számára is kiemelten fontos, csak ez teremti meg a lehetőséget a gyermekek szexuális kizsákmányolásának feltárásához, és teszi lehetővé a gyermekek védelmét az online térben – mondta Varga Árpád, az NMHH gyermekvédelmi főosztályának elemzője.

Szuperhatalmak versengenek egymással azért, ami egyre keresettebb az egész világon

Rengetegféle chipet gyártanak világszerte, amelyek még inkább kompatibilisebbek azokkal a felhasználási területekkel, ahol félvezetőket használnak – mondta az InfoRádióban a chipek jelentőségéről és egyre hangsúlyosabb szerepéről elemzést író Tasnádi Zsombor. Arról is beszélt, hogy a legmodernebb chipeket a hadiipar is beveti, rakétarendszerek vezérléséhez használják.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×