eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Nyitókép: Pixabay

WHO: drámaian megnő a rákos megbetegedések száma

Romlik a helyzet világszinten az ENSZ egészségügyi szervezete szerint – olyannyira, hogy a két évvel ezelőttihez képest 77 százalékkal több új rákbetegséget prognosztizálnak. Azt is felsorolták, milyeneket.

A rákellenes küzdelem február 4-i világnapja előtt az ENSZ egészségügyi szervezete, a WHO nyilvánosságra hozta világszintű (115 ország adatait feldolgozó) felmérésének eredményeit a rákbetegségekre vonatkozóan, és ismét megbecsülte a rákos megbetegedések terjedésének ütemét. Az adatok lesújtóak.

2050-re már több mint 35 millió új rákos megbetegedés következik be, ami 77 százalékos növekedés ahhoz képest, hogy 2022-ben még "csak" 20 millió esetet jeleztek előre.

A globális szinten megszaporodó rákos megbetegedések a népesség öregedését, a népességszám növekedését, valamint az emberek azon kockázati tényezőknek való kitettségében bekövetkezett változásokat tükrözik, amelyek a társadalmi-gazdasági fejlődéshez kapcsolódnak - derül ki WHO Nemzetközi Rákkutatási Ügynökségének (IARC) jelentéséből.

A dohányzás, az alkohol és az elhízás kulcsfontosságú tényezők a rákos megbetegedések növekvő előfordulásának hátterében, és a levegőszennyezés továbbra is az egyik legfontosabb környezeti kockázati tényező.

A jelentés szerint a magas fejlettségű a magas humán fejlettségi indexű (HDI) országokban várható a legnagyobb abszolút növekedés: 2050-re további 4,8 millió új esetet jósolnak a 2022-es becslésekhez képest. Arányaiban viszont az alacsony fejlettségű országokban lesz a legnagyobb esetszám-emelkedés (142 százalékos). Még a közepes fejlettségű országokban is közel duplája lesz ezen esetek száma (99 százalékos növekmény) 2050-re. E két utóbbi országcsoportban a rák miatti halálozás is megkétszereződik.

Freddie Bray, az IARC rákfelügyeleti részlegének vezetője elmondta: a rákos megbetegedések korai felismerése, valamint a betegek kezelése és ellátása terén elért előrelépés ellenére jelentős különbségek vannak a rákkezelés eredményeiben nemcsak a világ magas és alacsony jövedelmű régiói között, hanem az egyes országokon belül is.

"Nem szabad, hogy az döntsön, hol él valaki.

Léteznek olyan eszközök, amelyek lehetővé teszik a kormányok számára, hogy megfelelően költsenek a rákos betegségekkel kapcsolatos feladatokra, és biztosítsák, hogy mindenki hozzáférjen a megfizethető, minőségi szolgáltatásokhoz. Ez nem csupán erőforrás, hanem politikai akarat kérdése is" – közölte Cary Adams, az UICC – Unió a Nemzetközi Rákkutatásért Egyesület vezetője.

2022-es adatok

Az IARC összesítése (részben becslése) szerint 2022-ben összesen 10 rákfajta okozta az új betegségek és halálozások körülbelül kétharmadát világszerte (185 országot és 36 ráktípust vizsgálva).

  • A tüdőrák fordult elő a leggyakrabban (2,5 millió új esettel, ami az összes új eset 12,4 százalékát tette ki).
  • A második helyen a nők mellrákos megbetegedései állnak (2,3 millió eset, 11,6 százalék).
  • Ezt követi a vastagbélrák (1,9 millió eset, 9,6 százalék),
  • a prosztatarák (1,5 millió eset, 7,3 százalék),
  • a gyomorrák (970 000 eset, 4,9 százalék).

A rákos halálesetek oka

  • leggyakrabban a tüdőrák volt (1,8 millió haláleset, az összes daganatos halálozás 18,7 százaléka).
  • Ezt követte a vastagbélrák (900 000 haláleset, 9,3 százalék),
  • a májrák (760 000 haláleset, 7,8 százalék),
  • a mellrák (670) 000 haláleset, 6,9 százalék),
  • a gyomorrák (660 000 haláleset, 6,8 százalék).

Az, hogy ismét a tüdőrák vezeti a gyakorisági listát, a szervezet szerint valószínűleg az ázsiai lakosság tartós dohányhasználatának köszönhető.

A nemek szerinti megoszlásban

  • a nőknél a leggyakrabban diagnosztizált rák és a rákos halálozás vezető oka a mellrák. A második és a harmadik helyen a tüdő- és a vastagbélrák áll mindkét szempont szerint.
  • a férfiaknál a tüdőrák volt a leggyakrabban diagnosztizált ráktípus és a rákos halálozás vezető oka. A megbetegedések számában a prosztata- és a vastagbélrák a második és a harmadik, míg a daganatos halálozási okoknál a máj- és vastagbélrák.

Kiemelték még, hogy a méhnyakrák volt a nyolcadik leggyakrabban előforduló rák világszerte, és a kilencedik vezető daganatos halálok, 661 044 új esettel és 348 186 halálesettel. Ez a leggyakoribb rákbetegség a nők körében 25 országban, főként a szubszaharai Afrika területén – hozzáteszik ugyanakkor, hogy a WHO ajánlásainak követésével ez a betegség eltűnhetne a népegészségügyi problémák sorából.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×