eur:
391.93
usd:
359.33
bux:
72253.66
2024. július 13. szombat Jenő
doctor holds a tablet, shows a womans pelvis x-ray. Uterus. Female reproductive health concept. Development of new technologies to treat cervical cancer. dark background
Nyitókép: Marco Marca/Getty Images

Megszelídíthető lesz a rák? – forradalmi úton a hazai kiberorvoslás

Az Óbudai Egyetem Kiberorvosi Kompetencia Központja négy évvel ezelőtt kezdte meg működését azzal a céllal, hogy új lehetőségeket teremtsen a kiberorvoslás – elsősorban a daganatterápiák és a cukorbetegség – különböző területein. Az intézmény rektora az InfoRádióban elmondta: a kutatók munkája új értelmet adhat a kemoterápia alkalmazásának.

Diagnosztikai, terápiás és kutató célú kiberorvosi rendszerek fejlesztése zajlik az Óbudai Egyetem Kiberorvosi Kompetencia Központja (KIKOK) és a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFIH) együttműködésében. Az elmúlt négy év eredményeiről egész napos konferencián számoltak be a kutatók, illetve kiállítást is tartottak, amelyen a gyógyítást és a kutatómunkát segítő eszközöket, fejlesztéseket mutattak be – közölte honlapján az NKFIH.

Az Óbudai Egyetem rektora azt mondta az InfoRádióban, hogy a kiberorvosi kutatások

segíthetik a gyógyítást, amellyel akár megszelídíthető a rák és a cukorbetegség is.

Mint fogalmazott, a projekt elindításakor azt a célt tűzték ki, hogy állatokon kísérletezve a gyakorlatban, valós körülmények között is bebizonyítsák a cukorbetegséggel kapcsolatosan és a rákkutatásban elméleti szinten elért eredményeket. Kovács Levente hozzátette: a rákterápiához kapcsolódóan az egyetem és az NKFIH az elmúlt időszakban ipari szereplőkkel is felvette a kapcsolatot, hogy aktívan lehessenek jelen a piacon. A projekthez csatlakozott a HUN-REN Természettudományi Kutatóközpont is. A pályázati munka megvalósítására életre hívott konzorcium – a magyar tulajdonban lévő, a digitális patológiában nemzetközi szinten is élenjáró cég, a 3D HISTECH Kft. és a HUN-REN Természettudományi Kutatóközpont – elsősorban a daganatterápiák, a digitális patológia és a cukorbetegek életét segítő technológiák körében végez fejlesztéseket.

Az Európai Kutatási Tanács (ERC) által kiírt pályázaton győztes Kiberorvosi Kompetencia Központ 2020 márciusában kezdte meg működését azzal a céllal, hogy

a vállalati innováció és az egyetemi kutató-fejlesztő képesség szinergiáit kihasználva teremtsen új értéket a kiberorvoslás – elsősorban a daganatterápiák és a cukorbetegség – különböző területein.

A kutatási program tematikáját követve a daganatok viselkedésének matematikai modellezése és a smart terápiás algoritmusok kidolgozása volt az egyik fő terület. A másik kiemelt vállalás a cukorbetegséggel kapcsolatos döntéstámogató technológiák fejlesztése volt, ami kiterjedt az okoseszközök érzékelőiben rejlő lehetőségek kiaknázására, így például a fizikai aktivitás vércukorszintre gyakorolt hatásának becslésére, illetve olyan felhőalapú technológiák létrehozására, amelyek hatékonyan támogatják az okostelefonos alkalmazásokban megjelenő MI-algoritmusok fejlesztését és működtetését. A digitális patológiai kutatásokban látványos feladatokat végeznek az Óbudai Egyetem kutatói: a virtuális valóság és a robotika eszközeivel támogatják a patológiai leletek minél hatékonyabb feldolgozását.

Új utak nyílhatnak a kemoterápiás kezelésekben

Kovács Levente kitért a kutatások jövőbeli céljaira is. A Neumann János Program keretében az állam által támogatott fókuszterületeken szeretnének további fejlesztéseket, kutatásokat végezni. A KIKOK az egészségügyi informatika segítségével kiemelten fog foglalkozni a digitalizálódással, a mesterséges intelligencia által irányított programokkal és a robotikával is. Továbbá az Óbudai Egyetem várja a piacról a megrendelői megkereséseket, amelyek révén a kutatócsapat újabb feladatokat kaphat, illetve tovább bővülhet a kutatások köre.

Az Óbudai Egyetem rektora végül elmondta: a Kiberorvosi Kompetencia Központ kutatóinak munkája új értelmet adhat a kemoterápia alkalmazásának, és jó eséllyel változtathatja meg az ilyen terápiákról kialakult közvélekedést.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.15. hétfő, 18:00
Resperger István
ezredes, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Jó napot zártak az amerikai tőzsdék

Jó napot zártak az amerikai tőzsdék

Tegnap az amerikai inflációs adatok közlését követően egy nagyobb profitrealizálás vette kezdetét Amerikában, az esést a Nasdaq vezette: a főként technológiai cégeket tömörítő index több mint 2 százalékot zuhant.Ezt követően Ázsiában is főként estek a tőzsdék: az esést a jappán Nikkei vezette. Ennek ellenére Európában jó hangulatban telik a kereskedés, a vezető indexek erősödnek, és a BUX is felfelé vette az irányt, délután pedig már Amerikában is emelkednek a tőzsdék a csütörtöki esést követően.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×