eur:
389.26
usd:
362.99
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
Flat vector illustration created from paper cut elements, hand drawn doodles and textures depicting mass surveillance and thin line between privacy and security concept.
Nyitókép: DrAfter123/Getty Images

Néhány alkalmazás a vesénkbe lát - itt a legkíváncsibbak listája

A Meta alkalmazásai legnagyobb adatgyűjtők az okostelefonok 6,6 milliárdos piacán - meglepően sok mindenhez hozzáférnek "ártatlannak" kinéző alkalmazások is.

Manapság végeláthatatlan mennyiségben tölthetjük le külső fejlesztők alkalmazásait a gyári appok mellé olyan online áruházakból, mint a Play Áruház és az Apple Store, ugyanakkor ennek megvan az ára: a személyes adataink.

Ezeket arra használják fel, hogy ügyfélprofilt készítsenek rólunk, hogy aztán célzott digitális hirdetésekkel bombázzanak minket – ez a piac pedig óriásira nőtte ki magát az elmúlt évtizedben: a Statista német kutatócég adatai szerint világszerte 6,6 milliárd ember rendelkezik és használ okostelefont, ami nagyjából világ jelenlegi lakosságának a 85 százaléka - írja a player.hu.

A két appáruházból beszerezhető alkalmazások 14 különböző, hozzánk kapcsolható adathoz kérhetnek hozzáférést, például a keresési előzményekhez, a fizetési információkhoz és a helyadatainkhoz - és bizony vannak olyanok, amelyek az összes lehető adatot elszippanatják.

A TRG Datacenters megvizsgálta, hogy az Apple Store és a Play Áruház mely alkalmazásai azok, amik a legtöbb adatot gyűjtik be rólunk - az derült ki, hogy a Meta programjai messze listavezetők. A Facebook, az Instagram és a Messenger által gyűjtött információk köre kiterjed az "other data", vagyis egyéb adatok mellett

az egészségünkkel és fittségünkkel kapcsolatos, valamint bizonyos "érzékeny adatok" körére is. De a helyadatainkat, a kontaktjainkat, a keresési előzményeinket, bizonyos azonosítókat, pénzügyi információkat és a fotóink, videóink információit szinte minden alkalmazás begyűjti,

ahogy a böngészési előzményeinkhez is nagyon sok hozzáfér. Az alábbi táblázatokban számos, nálunk is sűrűn használt alkalmazás adathasználatát gyűjtötték össze.

iOS-rendszerek:

Androdios rendszerek:

A jó hír, hogy a beállításokban mi magunk is ellenőrizhetjük, hogy mihez férnek hozzá a telepített alkalmazások, illetve akár korlátozhatjuk is az appok számára elérhető adatokat.

A Meta elsősége nem meglepő annak fényében, hogy a közösségi oldalakon sokan szinte mindent megosztanak a fotóiktól kezdve például a futóalkalmazásukban rögzített eredményeiken át az általuk érdekesnek tartott honlaptartalmakig, így ezekhez az appokhoz és a bennük lévő információkhoz mind hozzáférést kapnak a közösségi alkalmazások.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×