eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Nem szabad „megmenteni” a madárfiókákat

A talált fiókák többsége nem árva, nem szorul megmentésre és nem szabad hazavinni őket – hívja fel a figyelmet a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület. A fészekelhagyást követő kát-három hét a legfontosabb időszak, a szülők ilyenkor tanítják meg a fiókáknak a túlélés módszereit.

Hamarosan kezdődik a madárfiókák tömeges fészekelhagyási szezonja, ilyenkor gyakorta találkozni magányosnak tűnő, ügyetlen és röpképtelen állatokkal. Ezek túlnyomó többsége azonban nem a fészekből kiesett, árva fióka – hívta fel a figyelmet a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület szóvivője.

Orbán Zoltán elmondása szerint a kis- és közepes testű madárfajokra általánosságban jellemző, hogy a fiókáik a teljes röpképesség elérése előtt elhagyják a fészket és szétszóródnak a sűrű aljnövényzetben, hogy így minimalizálják a ragadozók jelentette veszélyt. Ha ugyanis egy ragadozó rátalál egy fiókákkal teli fészekre, valamennyi utódot elpusztíthatja. Tehát a többnyire tollas, nem menekülő, magányosnak tűnő, etető szüleiket hangosan hívogató állatok nem szorulnak megmentésre.

Az MME munkatársa szerint a madarak életének talán legfontosabb életszakasza a fészek elhagyását követő két-három hét, hiszen a szüleik ilyenkor tanítják meg őket mindenre. Voltaképp úgy is felfogható, hogy a madarak „ebben az időszakban járják ki a bölcsődét és óvodát, az általános- és középiskolát, az egyetemet, aminek része egy úgymond szuperintenzív kommandós kiképzés is” – magyarázta Orbán Zoltán. Minden igyekezet ellenére az állatok 70-90 százaléka elpusztul az ivarérett kora előtt.

A szakember a fiókák „megmentését” illetően arra is rámutatott, hogy a nem megfelelő otthoni etetés az állatot megbetegítheti, emiatt rossz minőségű tollazatuk fejlődhet ki, bár ez egy kis utánajárással elkerülhető. Amin viszont az ember nem tud változtatni, hogy legfeljebb „etetőgép” lehet, tehát nem tudja megtanítani a fiókának, hogy hogyan kerülheti el a ragadozókat, hogy hogyan kell letisztogatnia a saját csőrét, stb. Megjegyezte, ha a szülői képzésen átesett fiókák 70-90 százaléka elpusztul, akkor

a háznál neveltek gyakorlatilag 100 százaléka halálra lesz ítélve.

Orbán Zoltán tanácsa szerint egy dolgot lehet tenni egy csipogó, rossz helyen álldogáló fiókával, óvatosan fogjuk meg a két tenyerébe, és vigyük egy közeli bokor alá. Tájékoztatása szerint az emberi szagok miatt sem kell aggódni, az európai, így magyarországi madarak ugyanis nem használják az orrukat szaglószervként. Ha esetleg kiborult, leszakadt fészekkel találkoznánk, a legjobb mentési megoldás – a szülők segítése érdekében –, ha egy kibélelt fonott kosárba tesszük a fiókákat, amit a közeli ágak közé akasztunk.

A lehető legrosszabb tehát, ha egy fiókát hazaviszünk, hiszen a szülőknek a dolga felnevelniük, nem pedig nekünk, embereknek – ismételte meg az MME munkatársa.

Bővebb információk a témában a www.mme.hu weboldalon találhatók

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Árokszállási Zoltán: hamarosan felpöröghet a magyar gazdaság

Az MBH Bank elemzői szerint 2024 második felében felpöröghet a magyar gazdaság, bővülhet a fogyasztás, így részben ennek köszönhetően a GPD növekedése éves átlagban elérheti a 2,7 százalékot - mondta az InfoRádiónak az MBH Elemzési Centrum vezetője.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×