eur:
395.28
usd:
366.7
bux:
65382.19
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
A kiszáradás miatt felszínre került, korábban elsüllyedt csónak fekszik a Mead-tó partján a Nevada állambeli Boulder közelében 2022. június 30-án. Az Egyesült Államok legnagyobb mesterséges tavának vizszintje kritikus szintre, 319,2 méteres, tengerszint feletti magasságra süllyedt vissza az ország délnyugati részét és a Colorado vízgyűjtőjét sújtó szárazság miatt. Ez az eddigi legalacsonyabb vízszint a víztározó 1937-es feltöltődése óta. A folyó, illetve a gyűjtőtó biztosítja többek között Las Vegas, Los Angeles és San Diego ivóvízellátását.
Nyitókép: MTI/EPA/Carloine Brehman

Rémisztő ENSZ-jelentés jött ki a vízről

A világ lakosai 26 százalékának nincs tiszta ivóvize, 46 százalékának nincs hozzáférése WC-hez.

A 2023-as ENSZ Vízügyi világjelentés pontos képet alkot a hiányosságokról, melyeket a világszervezet céljainak teljesítéséért meg kell oldania: 2030-ra mindenkinek biztosítani akarják a tiszta vízhez és az alapvető higiénia részét képező WC-hez való hozzáférést.

Richard Connor, a tanulmány főszerkesztője sajtótájékoztatóján elmondta, a célok teljesítésének becsült költségei évente 600 milliárd és egybillió (milliószor millió) dollár között lehetnek.

A jelentés szerint a vízfelhasználás a világon az elmúlt 40 évben évente durván egy százalékkal emelkedett,

és várhatóan a népességnövekedés, a társadalmi-gazdasági fejlődés, valamint a változó fogyasztói szokások miatt 2050-ig hasonló ütemben fokozódik.

Mivel

a víz 70 százalékát a mezőgazdaság használja fel

az egész világon, az öntözést hatékonyabbá kell tenni: egyes országokban már víztakarékos, úgynevezett csepegtető öntözést alkalmaznak.

Connor elmondta, hogy az éghajlatváltozás hatására "növekedni fog a szezonális vízhiány olyan régiókban, ahol jelenleg vízbőség jellemző, így Közép-Afrikában, Kelet-Ázsiában és Dél-Amerika egyes részein, valamint romlani fog a helyzet, ahol már most is víz szűkében vannak, többek között a Közel-Keleten és az afrikai Szaharában.

Az ENSZ szerdán kezdődő háromnapos vízügyi konferenciájának előadói listáján 171 ország, több mint száz miniszter és több mint 20 szervezet szerepel.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×