eur:
398.27
usd:
372.27
bux:
69536.56
2024. június 15. szombat Jolán, Vid

Egy fémhiány megakadályozhatja az elektromos autók terjedését

A kereslet gyakorlatilag megduplázódott az elmúlt két évben, és ezzel képtelenség lépést tartania a beszállítóknak.

A lítiumfelhasználás értékben mérve 2022-ben mintegy 35 milliárd dollárra emelkedett, szemben a 2020-as három milliárd dollárral – írja a Bloomberg. A vg.hu cikke szerint az összesített elemzői előrejelzések a gyorsan növekvő kínálatról szólnak. A szakértői becslés a kitermelés idei 22-42 százalék közötti növekedését mutatja. Mások szerint bizonytalan, hogy a bányák ekkora mértékben képesek lesznek-e növelni a kitermelt mennyiséget.

A Trafigura Group lítiumkereskedője, Claire Blanchelande azt mondta, idén nem bővül a kínálat olyan mértékben, ami helyre tudná billenteni a piacot.

A lítiumkínálat tartós deficitje akár az elektromos autózás terjedését is lassíthatja.

Tavaly először drágultak a lítium-ion akkumulátorok az elektromos autók megjelenése óta.

A veszély azonban enyhülhet, amennyiben az új projekteknek köszönhetően a kínálat növekedni tud.

A lítiuméhség csillapodását okozhatja, hogy Kínában visszavonták az elektromos autók vásárlását támogató programot, ami akár jelentős áresést is hozhat a végletekig kifeszített piacon.

A Bloomberg által szemlézett öt előrejelzés konszenzusa szerint az átlagárak idén körülbelül 8 százalékkal esnek vissza a 2022-eshez képest, és a kínálat, illetve a kereslet is két számjegyű mértékben nőhet. A novemberi csúcsához képest mintegy 20 százalékot esett a lítium-karbonát tonnánkénti ára Kínában. Január közepén 480 500 jüanra (71 500 dollár) esett a jegyzés, ami augusztus óta a legalacsonyabb érték.

Miközben kielégíthetetlen kereslet mutatkozik a lítium iránt,

a gyártók igyekeznek új forrásokból is hozzájutni az alapanyaghoz.

Ilyen lehet a lepidolit, egy lítiumban gazdag ásvány, amivel elsősorban Kínában kísérleteznek. Ugyanakkor szakértők szerint a lepidolit lítiummá alakítása költséges, és környezetkárosító eljárás, így nem várható ennek tömeges elterjedése egyelőre. A kínai gazdaság újranyitása és a globális gazdaság megmenekülése a mély recessziótól még tovább is gerjesztheti a keresletet.

"Az idei év egészét nézve még egy enyhe áremelkedés is benne van a pakliban, de árzuhanás biztosan nem jön majd" – tette hozzá Berry, a House Mountain Partners munkatársa.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.17. hétfő, 18:00
Fürjes Balázs a Nemzetközi Olimpiai Bizottság tagja
Gyulay Zsolt a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×