eur:
393.85
usd:
367.88
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk
solar energy aa battery 3d rendering image
Nyitókép: tiero/Getty Images

Lítium: nincs elég a kritikus fontosságú fehér aranyból, és ebből még gond lehet

Lítiumot használnak minden hordozható elektronikai eszköz és kütyü mellett az elektromos autók akkumulátoraiban is, ez pedig jelenleg a világ egyik legdinamikusabban növekvő ágazata. Ám a kitermelés aligha tudja tartani a lépést a célokkal, és ez nagy kihívást jelent, ráadásul néhány ország óriásit kaszálhat.

Tavaly már 343 millió dolláros piacot tudhatott magáénak a lítium, és ez még csak a kezdet: becslések szerint 2030-ra 584 millió dollárosra nőhet. A piacot jelenleg Ausztrália uralja, a termelés negyedét adva.

Az elemek mellett lítiumra szükség van a kerámia és az üvegelőállításához, valamint a kenőanyagok gyártásához: mivel az anyag erősebbé és hőre kevésbé tágulóvá teszi azt, amihez hozzáadják, a legtöbb kerámia főzőlapban is megtalálható a Visualcapitalist összeállítása szerint.

A jövőjét mégis az akkumulátorgyártás (a megújuló energia tárolásához is) és az autóipar adja:

becslések szerint 2025-re 1,5 millió tonnára lesz belőle szükség, 2030-ra pedig 3 millió tonnára nőhet ez a mennyiség.

2021-ben ugyanakkor mindössze 540 ezer tonnát tudott belőle előállítani a világ: hét év alatt meg kellene hatszorozni a mennyiséget. Bár a fejlesztések zajlanak, valószínűtlen, hogy ilyen gyorsan sikerülne elérni a célt, így a következő években valószínűleg erős kereslet mellett szűkös kínálat jellemzi majd a lítium piacát.

A Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) szerint 2025-re a világ lítiumhiánnyal nézhet szembe.

Lítiumkészletek és kitermelő országok

A lítiumellátás azonban nemcsak a növekvő kereslet miatt néz szembe kihívásokkal, hanem azért is, mert az erőforrások néhány országban koncentrálódnak, ráadásul a mai termelés több mint fele olyan területeken folyik, ahol nagy a vízhiány.

A Yahoo Finance és az Insider Monkey megbecsülte, hogy éves kitermelése alapján mely ország (lehet) jelenleg a 12 legnagyobb lítiumtermelő: ők nagy hasznot húzhatnak a helyzetből.

12. Kanada - 15 tonna évente

A bányászat a kanadai ipar erőssége, de tavaly még nem működött egyetlen lítiumbánya sem az országban. A megvalósíthatósági tanulmányok ugyanakkor azt jelezték előre, hogy amikor egy québeci bánya megkezdheti működését, évi 15 tonnás termelésre lehet számítani. Az engedélyt novemberben adták meg a bányának.

11. Nigéria - 50 tonna évente

Nemcsak a nyersolajban gazdag országban elsősorban az olajkutatásra koncentrálnak, ezért bányászata fejletlen. Mindazonáltal felfedeztek 2019-ben egy lítium-lelőhelyet, ahonnan az első évben 50 tonna lítiumot termeltek ki. Ám 2020-ban és 2021-ben nem üzemelt a lelőhely. Később azzal került be a hírekbe Nigéria, hogy elutasította a Tesla lítiumbányászatra tett ajánlatát - ugyanis akkumulátorgyárat nem akartak mellé építeni, ahogy az ország szerette volna.

A legnagyobb lítiumkitermelők
A legnagyobb lítiumkitermelők

10. Namíbia - 500 tonna évente

Urán, arany, márvány, réz, cink és ólom mellett lítium is akad az országban, de pontos adatok nincsenek a kitermelt mennyiségről, csak megbecsülni lehet azokat. A fenti adat egy 2018-as amerikai geológiai felmérésből származik. Adatok híján bizonyos engedélyekből következtetnek a lítiumbányászat működésére szakértők.

9. Bolívia - 540 tonna évente

Ezüst, antimon, ólom, arany, ón, bór és volfrám mellett lítiummal is rendelkezik az ország, melynek termelési kapacitásával kapcsolatosan saját, a 2021-es évre kiadott adataira lehet támaszkodni. Az addigi össztermelés egyébként 21 millió tonnát tett ki, de az S&P Global becslése szerint valójában ez jóval több, 39 millió tonna is lehet.

8. Portugália - 900 tonna évente

Európa legnagyobb lítiumtermelője. Az ország 60 ezer tonnányi lítiumon "ül", de nem akkumulátorokra és elemekre, hanem porcelán készítésére használja fel kincsét. Bővítést is terveznek: két újabb bánya környezeti engedélye van elbírálás alatt. Portugáliában bányásznak még például uránt, ónt és volfrámot.

7. Zimbabwe - 1200 tonna évente

A világ egyik legkisebb gazdasága gazdag a természeti erőforrásokban, melyek közé a szén, a gyémánt, a vas, a platina és az arany mellé befér a lítium is. Olyannyira, hogy Zimbabwe birtokolhatja Afrika legnagyobb lítiumkészletét. Hivatalos adatok híján azonban sejthető, hogy a lítium java is a feketepiacon kel el, a kitermelést esetükben is csak megbecsülni lehet. A fenti adat 2021-es és az Egyesült Államok Geológiai Szolgálatától származik.

6. Brazília - 1500 tonna évente

Az ország a közelmúltban lazított kiviteli szabályozásán, hogy a globálisan egyre növekvő lítiumkeresletből profitálhasson. 2021-ben 1500 tonna lítiumot termeltek ki Brazíliában, a jövőt illető növekedéssel kapcsolatosan pedig ambiciózus tervei vannak az országnak: a globális lítiumbányászatból jelenleg 1,5 százalékban részesednek, amit a következő évtizedben 5 százalékra kívánnak növelni. Az országban egyébként élénk a bányászat, arany, vas, mangán, nikkel és drágakövek kerülnek ki a földből.

5. Amerikai Egyesült Államok - 5000 tonna évente

Bár 750 ezer tonna lítium rejtőzik az országban, a bányászata nem nagyon épült ki: egyetlen nevadai helyszínen zajlik jelenleg. Hivatalos amerikai adatok nincsenek, az évi 5000 tonna a Silver Peak bánya éves kapacitása az üzemeltető cég egy 2022-es nyilatkozata szerint. A hatalmas ország lítiumtartalékainak kiaknázása nehézségekbe ütközhet, mivel a jelenlegi eszközökkel nem nagyon tudják hatékonyabban kitermelni, ráadásul a főbb lelőhelyek törzsi területekhez közel találhatók. A lítiumbányászat gyakran nagy mennyiségű talaj kiforgatásával és a táj károsodásával jár, és ezeken a vidékeken ráadásul ennek kulturális hatásai sem elhanyagolhatók.

4. Argentína - 6200 tonna évente

A bányászat szignifikáns gazdasági terület a dél-amerikai országban, mely az egyik legnagyobb lítiumkitermelő a világon (amellett, hogy aranyat, alumíniumot, ólmot, cinket és rezet is bányásznak). A fenti adat 2021 év végéről származik.

3. Kína - 14 ezer tonna évente

A világ legnagyobb gazdasága a Nemzetközi Energiaügynökség szerint a világ lítiumkínálatának 60 százalékát adja, és 14 000 tonna lítiumot állított elő 2021-ben.

2. Chile - 26 ezer tonna évente

Az erős bányászati szektor legjelentősebb szerelője a réz, de a lítium terén is a világ második legnagyobb szereplőjévé vált az ország. (A fenti adat itt is 2021-es.)

1. Ausztrália - 55 ezer tonna évente

Vas, arany, kobalt, réz, ólom és gyémánt mellett a lítium is jelentős bevételi forrás: 2021-es adatok szerint az 55 ezer tonnás éves kitermeléssel Ausztrália világelső.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×